ANNONS

Eurovisionfest och lax med murkelsås

/

Innehåller reklam genom annonslänkar för Lagerhaus, Cervera och Matsmart 

Hej från tåget. Baklänges i vanlig ordning, haha. Nej man kan inte se när man bokar hur det blir, försökte ringa någon gång också men inte heller de kunde se åt vilket håll man hamnade på denna sträckan. men vet ni, jag tror jag har vant mig! Blir inte illamående alls längre. Däremot av att åka båt.. Håll tummarna för en stillsam färd 🙂

I helgen hade vi vänner över på middag och såg Eurovision såklart. Glitter och paljetter högt och lågt! Vilken rysare det blev, vi satt och jublade och skrek för varje 12:a men sen blev det såååå snopet tyst när tittarrösterna presenterades. Vad hände? Nåja han kan vara grymt stolt ändå, levererade som ett proffs.

Stekhett var det så fördrinken fick bli en svalkande sådan och serverades i discokulor.  Detta är den gooodaste pinacoladan, gillar inte tjocka gräddiga sådana (möjligtvis som dessert). Denna fräsch och läskande (god att servera rakt upp och ner utan alkohol också!). Fyll valfritt glas med is, häll på 4 cl ljus rom och ca 1-2 dl pinacoladajuice. Klart!

Discokulorna finns HÄR och pinacoladamixen kan man köpa galet billigt HÄR just nu (gryyym sida förövrigt, får ett eget inlägg sen).

Till barnen hittade jag supersmarta plastglas med inbyggt sugrör på kanten (sugrören trillar ju alltid ur annars!) 5 kr st på TGR.

Fick så fina presenter <3 Och en maffig bukett med pioner och annat som doftar såå gott. (och vasen blev sååå tung, höll på att tappa den )

Vi var rätt många (16 pers) så till barnen dukade jag upp a la biosalong med småstolar på rad framför stora tv:n och mat som inte krävde bestick (nugget & pommes). Korgarna finns billigt på ica.

Vi vuxna åt vid bordet 🙂 Jag dukade i rosa, guld och svenska flaggor och serverade en gorgonzolafylld laxfilé med murkelsås och potatisgratäng. Sååå gott!! Fick tips om ett supergott vin till som vi def kommer köpa igen men det minns jag inte på rak arm vad det hette, får återkomma om det.

Popcornskålar, choklad, drinkpinnar, placeringskort och linneservetter köpte jag HÄR. Servettringarna i form av sköldpaddor HÄR. Glas och tallrikar HÄR.

Och den här rätten måste ni testa!! Smidig bjudmat. Laxen förbereder jag och fyller och har i kylen, så tillagar man den ca 15 min i ugnen innan servering bara. Gratängen gör jag innan gästerna kommer så kan den värmas på i ugnen en stund och såsen görs med fördel dagen innan så den riktigt får smak av murklorna.

Gorgonzolafylld lax med murkelsås
4 port

4 st laxfiléer, ca 125 g/st
salt & vitpeppar

Fyllning:
150 g gorgonzola
2/3 dl hackad gräslök
1/2 dl hackad persilja

Murkelsås:
1 msk smör
1 msk finhackad schalottenlök
1 1/2-2 dl mkt finhackade murklor
1/2 msk maizena redning
4 dl vispgrädde
1/2 grönsaksbuljongtärning
salt & vitpeppar
en nypa socker

Tillbehör:
pressad potatis eller potatisgratäng
limeklyftor

Börja med såsen. Hacka murklorna fint. Fräs den hackade schalottenlöken i smöret och tillsätt murklorna. Låt fräsa några minuter och pudra sen över maizena. Häll på grädden och smula ner buljongtärningen. Låt såsen koka sakta under omrörning minst 15 minuter så den tar smak och får tjock konsistens. Smaka av med socker, salt & peppar.

Sätt ugnen på 200 C. Mosa osten och blanda med de hackade örterna. Skär ett snitt i varje filé så det blir en ficka, akta så ni inte skär rakt igenom. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form och fyll fickan med oströran. Salta och peppra och ställ in formen i ugnen 10-15 minuter. Ge under tiden murkelsåsen ett uppkok.

Fördela såsen på tallrikar och lägg på laxen. garnera med några klyftor lime och servera nypressad potatis eller potatisgratäng till.

Eftersom det var så mycket smaker så hoppade jag både ost, vitlök och lök i gratängen och gjorde en väldigt plan sådan som fick gå på låg temp länge i ugnen.

Potatisgratäng
1 kg fast potatis
5 dl vispgrädde
salt & svartpeppar

Skala och skär potatisen i skivor. Lägg dem i en ugnsform, salta och peppra ganska rejält och häll på grädden. Grädda i ugnen 150 C ca 2-2 1/2 timme tills potatisen är mjuk och grädden tjocknat/kokat in. (Använde coops laktosfria denna gång och den gav himla god karamellig smak och blev krämig utan att skära sig, tips)

Till dessert blev det marängswiss – barnsligt gott!! Glass, vispad grädde, bananer, maränger och DENNA enkla chokladsås varvades.

Och sen hejade vi på Sverige. Och vissa av oss som är halvnorska hejade på Norge av olika anledningar 😉

KRAM

7
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00