Cheesecake med blåbär och citron

Till dessert fick vi en slags cheesecake i glas. Går även att servera i tårtform (recept från ica).

Cheesecake med blåbär och citron

Topping
350 g tinade blåbär
1 dl färskpressad citronjuice
1 1/4 dl socker

Botten
200 g digestivekex
100 g smält smör

Fyllning
500 g mascarpone
5 dl crème fraiche
3 msk florsocker
finrivet skal av 2 citroner

Topping: Blanda blåbär, citronjuice och socker i en kastrull. Låt småkoka tills konsistensen börjar bli simmig, det tar 10-15 minuter. Rör då och då. Ta från värmen och låt svalna. Ställ i kylen och låt kallna.

Botten: Mixa kexen till fina smulor i en matberedare. Eller lägg dem i en plastpåse och smula dem med en kavel. Lägg smulorna i en bunke och rör ned det smälta smöret. Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. (eller i botten på portionsglas)

Fyllning: Vispa mascarpone och crème fraiche till en fast och slät blandning i en bunke, med elvisp. Rör ned florsocker, citronskal och vispa igen. Smaka av och tillsätt ev mer florsocker.

Bred fyllningen över smulbottnen och jämna till slickepott. Täck sedan fyllningen med ett lager av blåbärsblandningen. Känns den för lös, häll av lite av vätskan. Låt kakan stå i kylen i minst 3 timmar.

Matcha alltid nagellack med dessert 😉

KRAM

  1. Annika skriver:

    Hur mycket blåbär?

  2. Lisa skriver:

    Hej och tack för en jättebra blogg! Det kanske är min IPad som strular – inte vet jag – men jag har sedan din sida gjordes om lite ”problem” när du länkar till saker. När man har klickat in på länken och läst och vill backa tillbaks till sidan man var på innan så kastas man tillbaks högst upp till första inlägget igen. Inget jättestort problem men lite irriterande att få scrolla förbi allt man redan läst om och om igen om du länkar mycket. Har du hört om det är någon annan som har samma problem?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..