Midsommartårtan

 

Hej hej. Har några goda recept från Midsommar som jag aldrig skrev ner. Bla tårtan Stina bjöd på! Syrlig god fyllning till allt det söta med sin citronkräm och jordgubbsmousse. Receptet kommer från Roy Fares och då kan det väl nästan aldrig bli fel 🙂 (låt er inte avskräckas av att det är många moment och ingredienser, det är inga konstigheter).

Sommartårta med jordgubbsmousse och citronkräm

Botten
220 g ägg (4)
170 g strösocker (2 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
80 g potatismjöl (1 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
0,5 citron, zest

Citronkräm
200 g citronjuice (2 dl)
80 g äggula (4)
100 g vatten (1 dl)
170 g strösocker (2 dl)
30 g maizena (0,5 dl)
50 g osaltat smör

Jordgubbsmousse
250 g jordgubbar, frysta som tinat
90 g florsocker (1,5 dl)
300 g grädde (3 dl)
3 gelatinblad

Garnering
flädersaft, utspädd till pensling
600 g grädde, vispad
färska jordgubbar
jordgubbsblommor

Botten
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form cirka 22-24 cm i diameter med löstagbar kant. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp. Sikta i lite i taget av mjölblandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet, blanda i zest från en citron och häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20-23 min. Gör ett stickprov. Ta ut ur ugnen och vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper, låt ligga kvar i formen, låt svalna. Vänd upp botten, skär försiktigt längs med sidorna för att lossa den från formen och dela botten i 3 delar.

Citronkräm
Blanda strösocker, maizena och äggula. Häll citron och vatten i en kastrull och tillsätt de andra ingredienserna utom smör. Koka upp och låt koka ett par minuter under ständig omrörning. Det ska bli tjockt och glansigt. Blanda i smör och låt krämen svalna.

Jordgubbsmousse
Blötlägg gelatin i rikligt kallt vatten. Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré med en mixer, häll 1 dl i en kastrull med gelatinbladen och värm tills gelatinet smälter, häll tillbaka det med resterande puré och rör runt ordentligt. Vispa grädden fluffig och blanda i jordgubbsblandningen i flera omgångar.

Montering
Lägg en remsa med bakplåtspapper på insidan och botten av en springform 22-24 cm i diameter. Lägg i första botten, pensla ett tunt lager med flädersaft och sprid lite av citronkrämen i mitten av botten 1-2 cm från kanten. Lägg ett jämt lager med jordgubbsmousse över hela botten. Lägg på botten 2 och upprepa. Avsluta med sista botten. Ställ in i kylen eller frysen över natten. Ta ut och stryk upp med grädde och dekorera med massor av jordgubbar. Om du haft tårtan i frysen, låt den tina i kylen ca 6 h innan servering.

 

Olivia fyller snart år, då tänkte jag prova att baka hans choklad & hallontårta. Nån som testat den? Ser farligt god ut iallafall.

KRAM

 1. Millan skriver:

  Hej! Gjorde denna förra helgen som en födelsedagstårta och den är såå god om man gillar att det syrliga och jordgubbsmoussen blir så söt och härlig, uppskattad av alla och inte en bit kvar till dagen efter😊

  Tack för en inspirerande blogg Victoria!

  1. Vad kul, visst var den god!!! Tack själv, kul att du gillar. kram!

 2. Jenny skriver:

  Håller med! Roy Fares recept är magiska och man lyckas alltid! Har inte testat choklad och hallontårtan än… Kan verkligen rekommendera hans Chokladpavlova med maltesers!
  Kram! 😘

  1. Den ska jag spana in. Tack för tips. Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..