Lakrits och citron

Till efterrätt på min middag bjuder jag på en kladdig brownie från brinkenbakar med en syrlig mousse och en söt maräng. En perfekt blandning enligt mig.

Lakritsbrownie med lemoncurdmousse och italiensk maräng

Browniebotten 

100 g strösocker

7 g lakritspulver

100 g mörk choklad (jag valde en med havssalt i)

50 g smör

2 ägg, uppvispade

Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Blanda strösocker och lakritspulver i en liten skål. Smält choklad och smör försiktigt i micron. Rör ner sockerblandningen. Rör ner äggen. Häll smeten i en avlång form, 10 x 20 cm, med bakplåtspapper. Grädda i ca 20 min. Låt svalna.

Lemoncurd
130 g strösocker

1 ägg

2 äggulor

2 citroner, det rivna skalet & saften

50 g smör, i bitar

Häll strösocker, ägg, äggulor, citronskal och -saft i en värmetålig skål och placera över vattenbad. Rör hela tiden så att äggen inte koagulerar. När curden har tjocknat (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), ta av den från värmen och sila ner den i en annan skål. Lägg i smör och rör om tills det har smält. Låt curden svalna.

Citronmousse
3 gelatinblad

200 g vispgrädde

ca 240 g lemoncurd

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Vispa vispgrädden medelfast. Värm lite av lemoncurden i en kastrull. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i kastrullen och rör om tills de har smält. Vänd ner gelatinet och resten av lemon curden i den vispade grädden tills allt är blandat.

Lossa browniebottnen ur formen och klä samma form med plastfolie. Ta bort bakplåtspappret från brownien och lägg tillbaka den på plasten i formen. Bred citronmoussen över bottnen och jämna till. Täck med plastfolie och låt moussen stelna i minst 2 tim i kylen.

Italiensk maräng
65 g äggvita (ca 2 st)

25 g vatten

105 g strösocker

Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull upp till 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.

Ta ut bakelserna ur kylen och skär i bitar. Spritsa marängen och bränn av den med en gasbrännare.

Med den efterrätten tackar jag för mig och det fina förtroende jag fått att skapa mina inlägg här. Att bjuda på min dag har varit superroligt. Nu önskar jag alla en fin sommar.

Tack snälla Matplatsen för förtroendet  <3

LOADING..