ANNONS

Helstekt kalvfilé med sherry – och salviasås och potatispuckar

/

Dsc 8394

Hej hej

Huvudrätten efter soppan (se tidigare inlägg) var helstekt kalvfilé (fast det var det inte, fick inte tag i kalvfilé så det var helstekt oxfilé) med salviasås och potatispuckar. Hade lite fullt upp så hann inte fota så mycket så ni får hålla till godo med denna bild : ) Receptet är en gammal goding från ett nyårsnummer av Buffé.

Helstekt kalvfilé med sherry- och salviasås
6 port

ca 1 kg kalvfilé
2 msk smör
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar

Sherry- och salviasås
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 1/2 dl torr sherry
1 1/2 msk finhackad färsk salvia
1 1/2 msk konc kalvfond
3 dl vispgrädde
1 tsk honung
salt och peppar
1/2 msk balsamvinäger
maizena

Börja med såsen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk och glansig i smör i en kastrull. Tillsätt sherry, salvia, kalvfond och grädde. Koka ihop ca 15 minuter. Rör ner honung och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Red ev med lite majsstärkelse för en tjockare sås. Låt svalna och ställ i kylen. Hit kan förberedas.

Putsa köttet och torka torrt med hushållspapper. Krydda runt om med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 150°C. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Ugnsstek tills temperaturen är 56–58°C. Ta ut och linda in köttet i ugnsfolie. Låt vila 20–30 minuter.

Skär upp köttet och lägg upp på tallrikar tillsammans med såsen, en tomatsallad och potatispuckar. (receptet på puckarna hittar ni HÄR) Friterade lite salvia och strödde över också.

Desserten då, jo det var något jag velat prova länge!! Kikar in med det så fort jag hinner, nu ska jag strax kila på tjejmiddag. Älskar tisdagar!

KRAM

0
28

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00