Jordärtskockssoppa med löjrom och jordärtskockschips

Innehåller annonslänkar

Dsc 8354

 

Hej hej

Tänkte jag skulle tipsa om en god soppa vi hade som förrätt i fredags. Går fint att servera som hel rätt också men nu hade vi den som förrätt, festligt och snyggt med löjrom och tillbehör i. Soppan går att förbereda dagen innan, bara värm på den innan servering. Tillbehören kan spritsas ut på tallrikar och förvaras i kylen en stund innan servering om man vill underlätta det också. (recept på soppan hittad jag i Hemmets).

Img 4442

Jordärtskockchips bjöd Stina på en gång som var så gott, de gör man enkelt genom att skiva en skalad jordärtsskocka tunt och doppa i olja. Lägg på en bakpappersklädd plåt, rosta i 200 C ca 10-15 min tills de fått fin färg. Salta.

Jordärtskockssoppa med löjrom
4 port

300 g jordärtskockor
1 potatis
1 äpple
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk torkad rosmarin
2 msk smör
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 1/2 dl grädde
1/2 dl sherry
salt & peppar

servering:
1 dl vispgrädde, vispas
100 g löjrom eller annan rom
1 liten hackad rödlök
gräslök
jordärtskockchips

Skala jordärtskockorna, potatis och öppne och skär allt i små bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs allihopa i smör tillsammans med rosmarin i en gryta. Häll på vatten och buljongtärning och låt koka upp. Sjud på svag värme ca 15 min tills rotfrukterna mjuknat. Tillsätt grädde och sherry och låt sjuda ytterligare ca 5 min. Mixa soppan med stavmixer. Smaka av med salt & peppar.

Spritsa grädde på tallrikarna och lägg på en klick löjrom, hackad rödlök och gräslök. Ställ fram tallrikar och servera soppan ur en kanna, häll försiktigt runt om tillbehören (så de inte dränks). Låt gästerna strö över chips.

Dsc 8392
Dsc 8387
Dsc 8386
Img 4456
Img 4458
Img 4471

Serverade en ostfylld baguett i skivor till. Görs enkelt genom att sköra ett grovt kryssmönster över en baguett. Stick ner bitar av valfri ost (jag hade taleggio) och lite smör och flingsalt. Gratinera i ugnen tills osten smält. Skär i skivor och servera som tillbehör till soppan.

Dsc 8389

Fick många frågor om den prickiga klänningen på instastories men hamnade inte på bild annat än här bakom den fina blombuketten. Den är iallafall en prickig klänning med knyt fram och fin passform och finns HÄR just nu till 25 % rabatt (där kan ni se bättre bilder ; ))

Dsc 8358

KRAM

 1. Martina skriver:

  Hej! Jag tänkte laga denna soppa till förrätt på en middag snart, har du något tips på vin som passar till?

 2. Wow, låter så gott. Älskar för övrigt alla dina recept och mat-tips, så tacksamt att vara din läsare 😍 Kram

  1. Tack rara, vad kul att ha läsare som dig. kram!

 3. Maria skriver:

  Hej! Tack för toppenblogg som jag läser minst en gång om dagen😊 (mammaledig och gillar att du uppdaterar så ofta).
  Kan jag byta ut grädden mot ett mindre fett alternativ? Typ mjölk? Är inte så bra på att laga mat, men håller på att lära mig😁
  Trevlig kväll!
  /Maria

  1. Det blir nog inte lika gott men ta en smalare grädde isåfall. Det är så lite per portion när man slår ut det så jag skulle köra på en vanlig fet grädde, så mycket godare. Kul att du gillar och följer! kram

 4. Heléne skriver:

  Hej,

  Vilken sherry använder du, torr eller?

  1. Ja torr!! Jag använde cuco, god i såser och soppor! Kram

 5. Men lägg av va gött!
  Oj oj oj, måste prova, perfekt höstmat och smakerna måste vara grymma ihop. Dreglar här.. 😉

  Ett litet tag sedan jag kikade in här så måste scrolla ikapp lite, älskar mixen i din blogg.

  Några goa resor inplanerade framöver förresten? Så roligt att få följa med här via bloggen på era resor 🙂

  /Catta

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..