ANNONS

Ostskola

/

Img 4570

Heeej

Det blev ost och chark till middag i går ändå 🙂 Finns ju inget godare! Får alltid så många frågor om tips på ostar så tänkt jag skulle lista mina favoriter. Jag är inte så mycket för får- eller getsmak på kalla ostar så chevré och liknande finns inte på min ostbricka. Inte heller färdigförpackade ostar ur kylen i mataffären om det inte är riktig kris. Det ska vara ostbutik eller ostdisk och krämiga ostar. Det finns i n g e t tråkigare än en stenhård brieost. Och den allra viktigaste regeln, ta ut ostarna i god tid innan de ska ätas – kylskåpskalla ostar göra sig icke besvär! (förutom hårdost och färskost, de tar jag ut alldeles innan)

Här kommer mina favoriter:

Bresse bleu – Har ni ätit Cambozola så påminner denna om den, men mycket godare. Passa på när den är riktigt krämig. Som en brieost med grönmögel i.
Gorgonzola – krämig mögelost med speciell smak. Finns i olika styrkor, jag brukar välja en mild. God i såser och gratänger om det blir något över.
St Agur – en god smakrik mögelost. God på pepparkakor också, snart säsong för det. Mjuk konsistens och inte så smulig som tex ädelost.
Epoisses – en kitost som luktar fotsula och är så krämig så den nästan rinner av brickan (har t.o.m hänt att den har runnit av brickan haha) med mycket smak. En av mina absoluta favoriter!

Brillat savarin – en ganska fet krämig ost gjord på grädde. Underbar att servera med sourcreamchips istället för kex, testa det! Kallar den även ”chipsosten” : ) Mycket mild smak. (sägs vara drottning Silvias favorit)
Delice de bourgogne – Påminner om Brillat savarin men lite syrligare i smaken.
Brie – behöver nog ingen närmare beskrivning. Mild ost med vit mögelyta. (köp inte en färdig trekant i papper i kylskåpet, välj en riktigt krämig, gärna över disk).
Brie de maux – en opastöriserad brieost som luktar och smakar mycket. En favorit!

Boursin – en smulig färskost med vitlökssmak i folieförpackning. Nostalgi, ätit denna sen barnsben.
Cantadou vitlök & örter – En lite krämigare färskost med god vitlökssmak.

Comté – fransk hårost med god och nästan lite söt smak, snarlik med Gruyère.
Primadonna – holländsk ost med toner av salt smörkola. En favorit!
Fransk bondost – lite mjukare hårdost med nötig smak.
Appenzeller – schweizisk ost med ganska stark doft och smak.

Img 4574
Img 4575

Har säkert glömt några, fyller på med dem i såfall. Har ni några fler favoriter man inte får missa?

KRAM

24
53

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00