Lussesnittar

DSC_9153

Hej hej

Alltså jag kan inte hjälpa det men jag är sååå julsugen så jag har börjat julbaka redan. Försvarar mig med att jag måste ligga steget före och testa lite så jag vet vad jag ska tipsa om i december men det är ju så långt dit så här kommer dagens tips som jag visade på instastory och blev helt överröst med DM om sen. Lussesnittar!

DSC_9155

Så enkelt att göra och tacksamt för vem gillar inte snittkakor? Dessa blir perfekt sega och knapriga i kombo och med saffran och russin i så smakar (och doftar) det så mycket jul så jag blev helt salig, haha.

DSC_9147

Lussesnittkakor

100 g smör
1 dl socker
1 msk sirap
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl
1 pkt saffran
russin efter smak
pärlsocker

Vispa rumsvarmt smör med saffran, sirap och socker tills det blir riktigt gult och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. Blanda till en smidig deg och tillsätt russinen. Dela degen i 2 delar och forma 2 avlånga korvar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och tryck till med gaffel. Strö över pärlsocker.

DSC_9146

Grädda i 175 C ca 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna på snedden medan de fortfarande är varma. Låt kallna.

DSC_9152

Knappt några kvar av dessa, barnen hade kompisar över efter skolan och sen sa det bara wroooom så låg det lite pärlsocker kvar.. 🙂

Provbaka dessa redan nu! Man kan ju frysa in några så man har att plocka fram till 1:a advent. Perfekta fikakakor till glöggen.

DSC_9148

Är det bara jag som börjar längta något helt gaaalet efter julen? Klart årets bästa månad, resa bort eller fira julen i värmen går tokbort.

Försöker införa att slopa julklapparna till vuxna i år, det är det enda som ger mig stress i jul och jag behöver ingenting, vill bara umgås på julafton och se när barnen öppnar sina paket (de behöver inget heller men ja ni fattar). Alltid kul att höra hur andra gör, byter ni julklappar både stora och små? Har ni någon annan kul lösning? Berätta gärna!

KRAM

 1. Jag ser fram emot julen i år. Det brukar jag visserligen göra, men i år känns det bara härligt, inte stressigt eller så. Inte än, ha ha!
  I vår lilla familj ger vi varandra julklappar, men med övriga familjen (syskon, föräldrar etc) leker vi julklappsleken. Tyvärr börjar det bli lite för lite engagemang tycker jag så jag är sugen på att hitta på något annat. Det är ju mest själva aktiviteten att göra något tillsammans som är kul. Vi får väl se vad det blir 🙂
  Kram

 2. Hos oss har vi julklappsbyte för alla över 18. En person lägger namnet på alla dom ska vara med och drar sedan lott om vem man ska köpa till. Varje person får senan ett sms om vem man fått . För att det ska var hemligt för alla lägger alla upp sina önskelistor i vår grupp på Fb så läser man den man behöver . Vi handlar för 350-400kr. På julafton vet man alltså inte vem som köpt åt än. Funkar kanonbra.
  Senare på kvällen spelar vi sen julklappsspelet. Jag ör jättenöjd ned detta upplägg . Man får en fin sak och det blir rimlig dyrt😀

 3. Julklappar till vuxna går bort.. Vi har i alla år kört på att man får inga julklappar från andra än sina föräldrar när man fyllt 18, när man sen för egna barn så får man inga mer julklappar heller utan då får ta barnen istället. Sedan kanske 6 pr har vi strukit julklappar till andra än sina egna barn (Vi firar med mina föräldrar syster och brors familjer) så köper man istället fler till sina egna barn om man vill. Barnen får saker dom behöver och önskar sig, alla nöjda och glada! Vi vuxna införde julklappasspelet istället bara för att ingen skulle gå hem tomhänt. Nån hundring var lägger vi på detta. Så skönt! Tack för julbakstips!

 4. Vi drar vars ett namn (lottar från små lappar) i början av december, vilket betyder att man bara har en person att köpa julklapp till. 300 kr brukar vara lagom, då kan man ändå hitta något vettigt om man vill det 🙂

 5. Vi slopade julklappar till vuxna för flera år sedan, nu kör vi bara julklappspelet; 3 julklappar för ca 200 sammanlagt, alla är garanterade minst en julklapp i slutändan. Och vi har sååå roligt när vi spelar:)

 6. Åh! De kakorna måste vi testa! I min familj köper vi för 200kr och har julklappsspelet, men är väl frågan hur länge vi gör så. På min makes sida så köper de men vi vill slopa det, just för att det skapar stress. Jag är som dig, vill se mina barn öppna julklappar och sedan bara umgås vi vuxna 😊

 7. Vi lottar till de vuxna och köper en julklapp för en bestämd summa. Sedan gissar vi vem paketet kommer ifrån på julafton.

 8. Vi har kört Secret Santa senaste åren och det är såå skönt!! Vi drar lappar på vem som köper till vem och sen handlar man för en bestämd summa till den personen man fick. Ingen vet vem som handlar till vem 😊 När julklapparna är öppnade gissar vi vem som köpt vad. Jättekul och så skönt att bara behöva tänka på att köpa till en person (plus barnen då, de är inte med på detta 😊). Tidigare har vi inte haft några önskelistor men det blir det nog i år 😊 Dragningen är alltid innan Black Friday så man kan fynda 😅

 9. Vi har skippat julklappar till vuxna sedannågra år tillbaka och kör bara julklappsspelet. Sååå skönt att slippa. Sedan köper man till sina egna barn utöver det.

 10. Alla barn får julklappar men vi vuxna som alltid träffas på julafton köper med varsin skraplott. Vi blandar och delar ut lotter så alla får skrapa. Om vi vinner så köper vi nya lotter till nästa gång vi ses. Större vinst så gör vi något kul ihop för pengarna istället. 🤗

 11. Här blev det första glöggen igår 🎅🏼🎄längtar oxå till jul😍vi ger inte julklappar till vuxna i vår familj😊däremot lägger vi pengar på gemensamma resor elr aktiviteter tsm ❤️

  1. Så brukar micke och jag göra köper inte till varandra utan lägger en peng i resekassan istället. Gud så gott med glögg!! Vilken blev det? kram

 12. Tack snälla för receptet, låter väldigt gott med dessa kakor-:)
  Jag tänker istället att det är perfekt att du bakar och ger tips redan nu.
  Ser också fram emot julen, så mysigt.

  Vi köper bara till barnen, förra året började vi med julklappsspelet och det är en rolig grej och vi har både mysigt och himla kul tillsammans.

  Måste också berätta att sedan jag hittade ditt recept på ugnspannkaka så blir den alldeles perfekt och barnen älskar den!

  1. Vad kul att höra, länge sen jag gjorde ugnspannkaka känns jag nu! Vi kör också julklappsspel, det räcker gott och väl känner jag! kram

 13. Åh vad gott! Längtar också efter advent och jul, speciellt en massa goda snittar. Lakritskladdkakan måste jag också testa! Vi är bara närmsta familjen på just julafton så alla får julklappar men till oss vuxna blir det inte så mycket, barnen i fokus men försöker hålla lagom nivå även där. Jag tycker faktiskt det är kul både att ge och få julklappar! 🙂

 14. Gillar inte julen alls faktiskt. Tycker det är en tid av hysteri, stress och en massa förväntningar som ska levas upp till. Men har man barn är det bara att genomlida. Pustar alltid ut efter jul och är glad för att det är över.

 15. Åh det finns ju inget bättre än julen! Brukar börja pynta redan i november.. Eller ja tomtar och sånt hoppar jag gärna över men alla stjärnor och stakar får gärna komma upp tidigt, så mysigt ju!
  I våran släkt ger vi endast julklappar till våra egna barn, förr var det syskonbarnen också men dom är så himla många och vi byter ju bara pengar med varandra känns det som så det har jag lyckats avstyra.. Barnen får så himla många julklappar ändå, mormor och morfar och gammelfarmor ger paket till alla barnbarn också. Vi vuxna har aldrig gett varandra, totalt onödigt tycker vi, att bara umgås och äta gott tillsammans är det viktigaste.
  I år firar vi jul dagen innan istället, jag jobbar nämligen julaftonskväll, livet när man jobbar i vården.. Men har alltid lyckats få semester på jul så jag tänkte att i år är det min tur att jobba, julen är ju flera dagar 🙂

 16. Jul är kul! Mysigt och härligt (minus maten, ja det är jag som är Grinchen på alla julbord) och jag längtar också. Vi firar med familjen/släkten och drar sen utomlands den 26:e. Perfekt för oss.

  I begynnelsen köpte vi klappar oss vuxna emellan, men numer är det så många barn att vi fokar på dem. De år vi kommit på nåt riktigt bra så har vi gett en klapp till våra föräldrar, men vanligtvis ej längre.
  På brorsans sida har vi kört julklappsspelet i många år med enklare gåvor mest för skojs skull.

 17. firar bara familjen på 4. Skönt att inte ha massa familj och att få göra som man vill och känner för. Vi äter julmat och köper nåt mindre till varandra, finns alltid något man behöver som man inte lägger tid på att handla (är ingen shoppare alls) mannen ska få nya tofflor. Köper inte heller så mycket till barnen, kanske 2 paket var, jag verkligen avskyr prylhetsen som blivit runt barn (man ser ju överskottet på t ex Facebook som svämmar över av barn(plast)leksaker i loppisgrupper). På juldagen åker vi till mina föräldrar som tyvärr inte har riktigt samma inställning till paket åt barnen, äter lutfisk, ibland stannar vi över och träffar vänner på annandagen, sen brukar svärmor komma några dagar i mellandagarna.

 18. Kids får julklappar, men vi vuxna köper EN julklapp för 100:- el 50:- typ, varierar från år till år och spelar Julklappsspelet😊👍 väldigt roligt & uppskattat! Man umgås dessutom🤗

 19. Vi har också slopat julklappar till vuxna för ganska längesedan. Kör bara julklappsspel, så kul. Köper ej överdrivet mkt till barnen heller. En annan grej är att skänka en slant till en fond som ligger en varmt om hjärtat (hjärtebarnsfonden i mitt fall) istället för att lägga pengar på saker som man faktiskt kan köpa själv. Det bästa med julen är ju ändå att umgås och äta gott och stå emot stress och hysteri. Vill även förmedla det till barnen. Längtar också nu, så mysigt med allt pyssel innan. Ska prova flera av dina recept! Ha en bra dag!😊

 20. Hejsan, nää du är verkligen inte ensam om att längta efter julen, redan nu. Jag har kikat på gamla ”Jul med Ernst” och ”Leilas jul” i ett par dagar nu, hehe. Får sån inspiration till både pynt, julbak och julgodis. För att inte tala om härliga munsbitar till glöggmingel. Vi tänkte bjuda in våra vänner till advents-AW då bjuda på några av Ernst och Leilas munsbitar, som verkar både enkla att göra och riktigt smaskiga!

  När det gäller julklappar så ger vi 4 i familjen till varandra, och jag tycker fortfarande det är roligt att handla till våra ungdomar! Verkar vara en generell gräns att sluta ge syskonbarn mfl julklappar efter de fyllt18 år.

  Jag har haft förmånen att tillsammans med min lillebror, våra föräldrar och farföräldrar ha firat alldeles underbara jular när vi var små. Det är säkert de minnena som får mig att fullkomligt älska hela julhelgen med allt som hör till. Älskar pyntet, och vill gärna ha upp stjärnan i fönstret, fram med adventsljusstaken och julgardiner till 1:a advent. Ska väl tillägga att vi inte har så mycket pynt men det vi har ska finnas där, annars liksom ”fattas det”.

  Sammanfattningsvis njuter jag av hela december med tända ljus, härliga dofter från köket, julsånger, glöggträffar och smusslandet av julklapparna.

 21. Ser otroligt gott ut! Älskar saffran o längtar verkligen!

  Håller med om julklappar. Vi kör julklappsspel istället, både roligt och underhållning en stund och ändå någon smart klapp. Har varierat på 50:-, 100:- eller 200:-
  Att hitta något vettigt för 50 är svårt… blir lätt skit eller choklad/kaffe/te i överflöd. Men 100 eller 200 är bra. Smarta köksprylar, gästhanddukar, kökshanddukar, spel, ja det finns mängder med saker.
  Så det är ett bra tips att köra julklappsspel istället.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..