Italiensk familjemiddag

I samarbete med Allegrini

DSC_0103

Hej hej

Häromkvällen hade vi våra grannar nextdoor över på italiensk familjemiddag. Och vilken middag sen, nöjda suckar genomleda middagen och rörande överrens om att det var det gooodaste på länge.

DSC_0104

Recepten har kocken Isabella Morrone (bla känd från Kockarnas kamp) tagit fram för att passa med de olika vinerna och menyn gick i sann italiensk anda med först en förrätt, sedan en pastarätt och sedan en köttträtt. Antipasti, primi, secondi. Heter det så? I Sverige är vi ju vana att äta pasta eller risotto till kött/fiskrätten men i Italien delar man oftast upp dem i olika rätter.

DSC_0112

Satte hela gänget i arbete i köket. Halva grejen med familjemiddagar – laga maten ihop!

DSC_0133
DSC_0136

Fina Em <3 hade en ljuvlig bukett med sig!

DSC_0154
DSC_0156
DSC_0155

Första rätten (galet god!)som  bestod av gulbetor, brynt smör, rostade nötter och Parmigiano-Reggiano och matchades med detta vin:

DSC_0117

Allegrini Valpolicella Superiore. Finns på Systembolaget HÄR. Fruktig, kryddig smak med inslag av fat, mörka körbär, skogshallon, lakrits, choklad och vanilj med en fruktig, kryddig doft med inslag av fat, mörka körsbär, plommon, mynta, svartpeppar och choklad.

DSC_0161

Gulbeta med brynt smör och lagrad Parmigiano-Reggiano
4 port:

4 st gulbetor (eller några fler om de är små)
2 dl hasselnötter utan skal
en bit lagrad parmesanost
300 gram smör
salt och svartpeppar
olivolja
mangold

Koka betorna i saltat vatten tills de är mjuka. Spola sedan av dem i kallt vatten och dra försiktigt av skalet med händerna. Dela dem sedan i lagom stora bitar. Värm upp ugnen till 180 grader och lägg hasselnötterna i en ugnssäker form. Rosta nötterna tills de har fått en gyllenbrun yta. Hacka dem grovt.

Lägg smöret i en kastrull och koka upp. Rör då och då med en visp. Ta av smöret från värmen när den börjar få en gyllenbrun färg. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja. Lägg i gulbetorna och stek dem ett par minuter tills de har fått färg. Lägg sedan i mangoldbladen och en matsked smör. Rör om och stek tills bladen börjar mjukna. Salta och peppra.

Lägg upp gulbetorna och mangolden på en tallrik, rör om i det brynta smöret och häll över en generös sked över betorna och mangolden. Toppa med de rostade hasselnötterna och riv över generöst med parmesanost.

DSC_0165
DSC_0175
DSC_0169

Även till andra rätten serverades detta vin och då till en pasta med karljohansvamp och persilja. Rena goda smaker. Sååå gott!

DSC_0127
DSC_0144
DSC_0187
DSC_0178

Tagliatelle med karljohansvamp
4 port

500 gram färsk karljohansvamp eller 1/2 liter torkad karljohansvamp
2 st vitlöksklyftor
1/2 dl vitt vin
100 gram smör
2 dl nyriven och vällagrad Parmigiano-Reggiano
salt och svartpeppar
olivolja
1/2 dl hackad färsk bladpersilja
1/4 dl grovsalt
400 gram tagliatelle, färsk eller torkad

Rensa svampen försiktigt genom att borsta den och ta bort eventuella skavanker. Skiva sedan tunna skivor och lägg åt sidan. (Vi använde torkad och blötta den ca 30 min innan den stektes). Skala och skiva vitlöken tunt. Fyll upp en rejäl kastrull med vatten till hälften ungefär, tillsätt grovsalt och lägg på lock.

Hetta upp en stekpanna och tillsätt svampen när pannan är rykande varm. Stek
svampen torr någon minut under omrörning tills den börjar ge ifrån sig ett gnisslande ljud när du rör om, tillsätt hälften av smöret och rör om, tillsätt den skivade vitlöken och en nypa salt. Rör om och stek tills svampen får en gyllenbrun färg, häll i vitt vin och låt puttra ett par minuter så alkoholen får koka bort.

Koka upp pastan enligt anvisningar på paketet, spara 1/2 dl pastavatten. Häll sedan av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen. Tillsätt pastavattnet, en rejäl skvätt olivolja, resten av smöret och svampsåsen. Rör om och tillsätt riven parmesan och persilja. Smaka om det behövs lite mer salt och peppar.

DSC_0189
DSC_0182

Sista rätten bestod av saltimbocca på kalvinnanlår i skysås och smörslungad spenat och var så fantaaasstiskt gott. Som sagt lyriska över hela middagen! Till detta serverades Allegrini Veneto Rosso, som finns HÄR.

DSC_0116

Ett vin på bag in box som bjuder på inslag av svarta körsbär, vinbär och en lätt rökighet. Generöst koncentrerat och samtidigt mjukt och smakfullt. Detta ”allroundvin” passar lika bra till fågel, fläsk eller nötkött som till vegetariska alternativ.

DSC_0125

Saltimbocca på kalvinnanlår

4 stora skivor kalvinnanlår, tunt skurna
1/2 dl vetemjöl
1 kruka färsk salvia
1 dl vitt vin
2 msk kalvfond
4 skivor Prosciutto
500 gram babyspenat
100 gram smör
salt och svartpeppar
olivolja

Salta och peppra mjölet, panera sedan skivorna i mjöl. Hetta upp en stekpanna och tillsätt olivolja. Stek kalven snabbt på båda sidorna, tillsätt en klick smör, några blad salvia, det vita vinet samt kalvfond. Låt detta koka ihop under ett par minuter och stäng sedan av värmen. Hetta upp en kastrull med 50 gram smör, en nypa salt och 1 msk vatten, koka ihop till en sås och häll i spenaten, rör runt och stäng av värmen. Lägg upp kalven på en tallrik och tillsätt en sked sky. Toppa med prosciutto och ett par salviablad.  Servera med den smörslungade spenaten.

DSC_0201
DSC_0204
DSC_0185
DSC_0206

GRYM middag med fantastiska smaker och familjärt sällskap.

KRAM

 1. Complimenti som vi säger i Italien! Den middagen hade du gjort succé med här nere kan jag lova!
  Kram från Comosjön
  C

 2. Lisa skriver:

  Mums vad gott! Letar salvia i mina matbutiker jämt, men varken Coop, Ica eller Citygross har haft på evigheter. 🤷🏼‍♀️😫

  1. Har också svårt att hitta det ibland. Be dem ta in! På sommarhalvåret köper jag i blomsterhandeln istället. Kram

 3. Sofia skriver:

  Låter som en härlig middag! Var har du köpt dina fina servett ringar som ser ut som sköldpaddor?

  1. Cilla skriver:

   Finns på hemtex eller fanns. Ser ut att möjligtvis finnas i någon butik ännu om du kollar hemsidan!

 4. Annika skriver:

  Ser ut som en trevlig afton!

  Din blus, ljuvlig. Var finns den tro?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..