Saftigaste mjuka pepparkakan!

DSC_0993

Hej hej

Man kan nästan tro att Sebbe varit pepparkaka i sitt förra liv. Finns nog inget han gillar så mycket? När han var mindre bodde han i sin pepparkaksdräkt och när vi nyligen var på julmarknad fick han välja något att köpa (trodde nån leksak eller tomte) men det blev pepparkakor (och falukorv) för hela slanten.

DSC_0973

Bakade en mjuk pepparkaka förra veckan, det var ju inte länge den räckte. Vi andra hann knappt smaka. (Och nej han får ju inte äta så mycket egentligen, låser in nästa)

DSC_0976

Hittade receptet på denna hos Bakverk & Fikastunder. Man blandar i äggvispet sist, det var ju smart så slipper man vispa bort all luft när man försöker röra smeten slät efter man haft i mjölet.

DSC_0980

Kakan blir ganska kompakt även om den är fluffig samtidigt och väldigt saftig. Godaste mjuka pepparkakan jag bakat nånsin! Jag hade ingen lingonsylt hemma (det äter vi nog aldrig?) men använde rårörda lingon.

DSC_0982

Saftig mjuk pepparkaka

100 g smör
2 dl mjölk
2-3 msk lingonsylt
1 msk mörk sirap
3 dl mjöl
2 dl socker
1,5 tsk bikarbonat
1 msk pepparkakskryddor
2 ägg

Blanda smör, mjölk, lingon och sirap i en kastrull och hetta upp under omrörning. Tag bort kastrullen ifrån plattan och låt svalna. Blanda mjöl, socker, bikarbonat och pepparkakskryddor i en skål. Vispa upp ägg separat. Rör ner mjölkblandningen och äggvispet i mjölblandningen. Smöra en form och grädda smeten i 175 gr i 35-40 minuter. Stickan skall vara torr.

DSC_0989

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp den sedan. Fick tips om att äta en skiva med brieost på – lägg av vad gott!!

DSC_0991
DSC_0993

Doftade magiskt i hela huset! Hur kunde jag glömma pepparkaksdoft på min topplista över dofter? Den måste ju lätt vara med.

DSC_0998

Testa denna nu, såå god. Och spar inte allt bakande och fixande till december, jag fryser in och provsmakar mig fram så jag är redo för julmyyys i december, inte julstress. Man hinner ändå aldrig med hälften man tänkt sig då. November måste ju vara årets tråkigaste gråaste månaden, man kan gott liva upp den med julbak och gotter.

KRAM

 1. Jättegod kaka! Tack fö reseptet!

  1. Vad kul att du provade den! Kram

 2. Linda skriver:

  Fantastiskt god mjuk pepparkaka, jag gjorde den igår så tack för tipset! 😀 Trodde jag skulle få en bit av den idag med men min sambo snodde med sig den till jobbet. Får kanske ta och göra en till. Kram

  1. Haha bra betyg 🙂 Jag ska själv göra en ny i dag, den gick åt rasande fort! Kram

 3. Sofie skriver:

  Skulle kanske också passa bra med någon blåmögelost kräm att bre på 🙂

 4. Jen skriver:

  Jag håller med pepparkaksdoften är magisk! Att november är tråkigaste månaden hade jag också skrivit upp på för ett tag sen. Men nu har vi en snart tvååring, ett novemberbarn, den sista i skaran av tre. En graviditet på sjukhus och massor av annat superslitigt just det året har nu gjort att november är en månad jag är väldigt tacksam för. Så jag går i något slags november-glädje-rus. Vi lever, vi har varandra och alla mina klimpar mår bra. Sen är det inte fy skam att vi bestämt oss att alltid börja julpynta direkt efter den minstas födelsedag. Folk får säga vad dom vill, vi ska hinna ha jul, för vi kan!

 5. Linda skriver:

  Om den råkar ligga och bli lite torr rosta den och ät med smör och stark ost på…så gött!!

  1. Jen skriver:

   Oj det där lät magiskt. Kanske ska låta min ligga ute med flit… 😁

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..