ANNONS

Lingonparfait med julkolasås

/

DSC_1359

Hej hej

Black week denna vecka, med grand finale på Black friday. Det kommer komma en hel del finfina erbjudanden i bloggen under veckan, vet att många tycker det är kul men alla är kanske inte intresserade – då får ni scrolla lite eller kika in efter veckan. Ni behövde inte gå bananas och lämna kommentarer om att det är för mycket reklam, detta är en sån vecka, ni får gilla läget 🙂

Meeen jag har en himla massa gott att varva med också, så det finns säkert nåt för alla.

Hade gäster i helgen och till dessert gjorde jag denna lingonparfait med julkolasås (Alltså den här såsen kan man äta med sked!! Vilket var precis vad vi gjorde tillslut, den blev galet god!)

DSC_1354

Parfait är ju en tacksam dessert när man inte har så mycket tid att fixa innan själva middagen, eftersom man kan förbereda den och ha den i frysen. Vi var ju borta fre-lör och sladdade in på uppfarten hemma ungefär en timme innan gästerna kom, då är det skönt att mycket är förberett.

DSC_1242

Lingonparfait med maräng
ca 10 port

5 äggulor
1 dl socker
5 dl vispgrädde
2 dl lingonsylt + 1/2 dl att ringla i
1 st marängbotten

till servering:
tinade lingon
röda vinbär
julkolasås

Vispa äggula och socker pösigt. Vispa grädden med lingonsylten för sig. Blanda försiktigt ner äggsmeten. Klä en rund form med plastfolie. Häll ner hälften av smeten och ringla över lite sylt, häll på resten av smeten, toppa med en marängbotten (jag sågade försiktigt ut ett hål i mitten med kniv då jag använde en form med hål) och täck med plastfolie. Frys minst 6 tim, gärna över natten.

DSC_1243
DSC_1244

Julkolasås
3 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 nypa salt
25 g smör

Blanda allt utom smöret i en kastrull och låt småkoka ca 15 minuter tills såsen tjocknat. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt svalna något. (Går bra att gör ai förväg och värma på såsen innan servering)

Alltså detta blev en såååå god sås, smakar som en blandning av rinnande julkola och knäck.

DSC_1257

Ställ gärna parfaiten i kylen ca 30-45 min innan den ska ätas så den tinar något. Stjälp upp den på fat, ringla lite av den ljumna såsen över och strö tinade lingon och vinbär över. Servera resterande sås vid sidan av.

DSC_1350
DSC_1367

Detta måste ni testa i jul, såå gott!!! Ok? : )

KRAM

12
39

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00