Lussebullar med vaniljsmörkräm och pärlsocker

DSC_0009

Godmorgon!

Stressig start på dagen med trötta familjemedlemmar x 3 (eller x 4, misstänker att Micke försov sig för bilen var borta när vi vaknade så han måste snott den. Hoppas det är han som snott den iallafall, haha.)

DSC_0002

Det SNÖAR ute. Har satt på julmusik i vanlig ordning och tinat upp en lussebulle.

Inte vilken lussebulle som helst utan en av de godaste jag bakat! Gjorde fyllningen som mina vaniljbullar HÄR men smaksatte degen med saffran istället (och hade ingen mjölk hemma så jag följde DETTA receptet på degen och det blev grymt!)

DSC_0005

Lussebullar med vaniljfyllning
Ca 30 st

125 g smör
5 dl vatten
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
1 g saffran
ca 15 dl mjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
2 dl socker
3 msk vaniljsocker

sockerlag till pensling
(1 1/2 dl vatten + 1 1/2 dl socker)
pärlsocker att strö över

Vispa ingredienserna till fyllningen fluffigt och ställ åt sidan. Koka upp socker och vatten till sockerlagen och ställ den åt sidan.

Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Mortla saffran med lite av sockret och rör ner. Blanda i resten av sockret, vaniljsocker och salt. Tillsätt smöret i bitar och blanda ner mjölet lite i taget med degkrok. Låt degen knådas ca 10 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Kavla varje del till en rektangel och bred på fyllningen. Vik i hop degen i tre lager (se bilder HÄR) och skär dem i ca 15 remsor var (2-3 cm breda). Skär varje remsa som ”byxben” dvs gör en skåra tvärs över dem men inte ända upp på ena sidan, så de fort håller i hop där. Ta byxbenen och tvinna dem. Rulla sedan i hop dem till en bulle och fäst änden under bullen så den inte åker upp. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 1 1/2 timme.

Grädda bullarna 8-10 min i 225 C tills de fått fin färg. Pensla dem sedan genast med sockerlagen och strö över pärlsocker. (Snåla inte, det rasar av ganska mycket)

DSC_0007
DSC_0008

Dessa blir sååå saftiga och goda. Och snygga!

Barnen gjorde sina egna varianter 😉

DSC_0010

Personligen tycke jag saffransbullar är godare än vanliga lussebullar men tillhör ni team lussebulle så har jag ett grymt recept arkivet! Kommer ni ihåg när jag testade dem förra året? Tror typ varenda läsare (överdriver lite) provbakade dem och blev lika lyriska som jag. Fjäderlätta och fluffiga – aldrig mer betongliknande lussebullar. Det ultimata receptet helt enkelt. HÄR har ni det med tips och trix hur man lyckas!!

KRAM

 1. Denise skriver:

  Ska man ha vaniljsocker både i fyllningen och i degen? Framgår inte hur mycket som ska vara i degen i så fall.

  1. 1 msk vaniljsocker i degen! (kan skippas om man vill). kram

 2. E skriver:

  Mina bullar blev lite paffa och degiga. Vad kan det bero på? Lite väl feta också, smöret rann liksom ut. Skulle gärna vilja se hur du snurrar ihop bullarna. Måste prova igen men då gör jag 40 bullar av degen samt utökar till 1,5 gram saffran, något mindre fyllning och lite mindre socker. Undrar också vad som händer med bullen om man tar mjölk i stället för vatten? Och om man jäser degen lite?

 3. Jessica skriver:

  Sååå goda, saftiga, luftiga och alldeles perfekta! Måste erkänna att jag var lite skeptisk men nu väldigt glad att jag testade ändå. Precis som resten av familjen😀

 4. Kan man forma dom som vanliga bullar istället på detta recept? Detta verkar för svårt för mig att få ihop 😛

  1. Haha jadå!! Men det är lättare än man tror!! kram

 5. Camilla skriver:

  Ett tips är att pensla dem med ägg och strö på pärlsocker innan de ska in i ugnen, då hindrar du fukten att försvinna från ytan och pärlsocker fäster bättre. När de sedan har kommit ut ur ugn så pensla på sockerlag.

  1. Testar det nästa gång! Tack för tips. kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..