Pepparkakstårta

 

DSC_9303

 

Hej hej

På sånt härligt fredagshumör! Sov som en s t o c k i natt, vaknade när Micke gick upp strax efter 6 och drog spikmattan ur ryggen. Allts d r o g ur den, har fortfarande märken kvar haha. Brukar alltid vakna till efter nån timma och ta bort mattan och somna om men i natt sov jag som om jag vore medvetslös och låg på den i sisådär 7 timmar utan att röra mig. Som ny i dag 🙂

För ett år sedan ungefär fyllde den här godingen 40 år och firades med en pepparkakstårta! Både gullig och god, så letar ni efter en jultårta tycker jag den här är en bra kandidat! Brynt smörkräm och fluffig kolagrädde med lingon mot den mjuka pepparkakan, mmm! Det är några moment men låt er inte avskräckas av det.

DSC_9324

Pepparkakstårta 
ca 12 bitar (recept ur alltommat)

Pepparkakshus
250 g pepparkaksdeg
strössel
1 äggvita
2 ½ florsocker
2 krm ättiksprit, (12%)

Mjuk pepparkaksbotten
75 g smör
5 dl mjöl
2 msk pepparkakskryddor
1 msk bakpulver
6 ägg
4 dl strösocker
1 dl filmjölk eller naturell yoghurt

Kolakräm
1 ½ dl vispgrädde
1 dl karamelliserad mjölk, (dulce de leche)
2 dl lingonsylt

Brynt smörfrosting
250 g smör
2 ½ dl florsocker
¾ dl vispgrädde

Garnering
1 dl lingon

Pepparkakshus: Sätt ugnen på 200°. Kavla ut pepparkaksdegen ganska tunt och skär ut  ca 15 hus. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6–7 min. Låt kallna.

Kristyr: Vispa äggvitan till hårt skum med elvisp. Blanda ner florsockret och ättikan. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock och fluffig. Spritsa kristyren på kakorna. Garnera med strössel. Låt stelna i rumstem­peratur.

DSC_9136

Mjuk pepparkaksbotten: Sätt ugnen på 175°. Smält ­smöret. Blanda mjöl, pepparkakskryddor och bakpulver. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda ner mjölblandningen, tillsätt smör och filmjölk och rör försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i en form med ­löstagbar kant, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Smörj inte kanterna; det är bra om kakan fastnar där, för då får den rakare kanter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan kallna innan den tas ur formen.

Skär kakan i fyra bottnar. Vispa grädden fast och blanda med dulce de lechen. Bred hälften av lingonsylten på den första tårtbottnen. Lägg på nästa botten och bred på dulce de leche-grädden. Lägg på den tredje tårtbottnen och bred på resten av sylten. Lägg på sista bottnen. Ställ tårtan i kylen.

DSC_9295

Brynt smör-frosting: Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Häll smöret i en bunke och ställ in i kylen tills smöret börjar stelna något. Vispa smöret med elvisp tills det vitnar lite. Tillsätt florsocker och grädde och vispa 2–3 min, tills det blir fluffigt.

DSC_9292

Bred först ett tunt lager frosting runt hela tårtan för att innesluta smulorna. Bred sedan resten av frostingen runt och ovanpå hela tårtan. Fäst pepparkakshus runt tårtan. Garnera med lingon strax före serveringen.

(Jag bytte dock ut lingonen mot färska fikon)

DSC_9296

Tadaaa. Själva tårtan går bra att förbereda men sätt på pepparkakshuset strax innan servering så de inte mjuknar.

DSC_9319
DSC_9324
DSC_9363

Något till adventsfikat i helgen kanske?

DSC_9369

<3

KRAM

 1. Birgit skriver:

  Alltid trevligt att läsa din blogg. Kan och vill du rekommendera nån bra nagelfixare typ gelenaglar i Örebro

  1. Jag brukar göra på Marieberg i salongen på övervåningen brevid Kapp Ahl (minns inte namnet på rak arm), blir alltid nöjd! kram

 2. Vad god tårtan ser ut! Perfekt till julens alla kalas/bjudningar

 3. Malin skriver:

  Vad du är duktig och fixa med allt 👏🏻👏🏻👏🏻
  Snygg vit tröja. Vart hittar man den?

  1. Tack, nåt år gammal från River Island. kram

 4. Malin skriver:

  Vad du är duktig och fixa med allt möjligt 👏🏻👏🏻👏🏻!! Snygg vit tröja! Vart hittar man den?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..