Lakritskolor med choklad och havssalt

DSC_1746

 

Hej hej

Godmorgon! Börjar känna mig alldeles julpirrig. I dag blir det stora städardagen, har beställt hem all julmat som kan köpas i förväg som kommer med matleverans strax, alla paket är inslagna och klara, bingolotterna ligger redo för uppesittarkvällen, bordet är färdigdukat (får nog lägga ett lakan över så det inte blir dammigt – herregud ute i så god tid så det är nästan fånigt?), tvättar för fullt och tänker inte ha ens ha en otvättat strumpa kvar i tvättkorgarna, ska bädda rent i allas sängar nu och städa barnens rum (och göra plats i några lådor och skåp för nya julklappar, hur förutseende kan man vara egentligen? blir nästan rädd för mig själv). Vinkylen är full med både julmust, viner och julgodis (bästa stället att förvara godiset på :)). Skinkan griljerar vi i helgen och hummer är beställt till uppesittarkvällen (tradition). I morgon ska vi fira in jullovet med fam W på Pinchos och lördagen tänker jag spendera i pyjamas framför julfilmer heeeela dagen.

(Det låter lite för bra för att vara sant va? Nån blir säkert sjuk eller så har jag glömt nåt viktigt.)

DSC_1639

Julgodislagret är nog klart, jag ska göra max en sort till i år. Kanske två. Är det nåt superdupergott jag missat och borde testa??

Har ni inte gjort dessa så rekommenderas de varmt.

Lakritskolor med choklad och havssalt

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.

DSC_1638
DSC_1640

Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något). Skär eller klipp kolan i bitar.

DSC_1647
DSC_1668

Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

DSC_1744

Nu ska vi se julkalendern. Sen är det dags att kavla upp ärmarna här! På med julmusik på högsta volym och tända något gott doftljus.

KRAM

  1. Hej, en fråga som inte alls har med det här inlägget att göra. Hur långt på förhand kan man laga Skagen cheesecake om man vill ha den på julbordet? 😊

    1. Jag brukar göra den dagen innan, då blir den som bäst. Har du möjlighet så gör det! Garnera innan servering. Kram

  2. Heja dig! Vilken energi du utstrålar, härligt att läsa. Här står också bordet färdig dukat inför julen (trodde bara det var jag som var så extrem…;-)) Från och med fredagkväll ska jag njuta av att ha familjen samlad (inga tjänsteresor och barn hemma ifrån studieorterna) och det kommer att bli mycket pyjamastid, promenader och julpyssel. Önskar dig en God Jul & Ett Gott Nytt 2019 och tackar för att vi fått följa dig ännu ett fantastiskt blogg-år. Kram

  3. Tack för alla recept till gottebordet. Har du testat göra wienernougat? själv brukar jag fuska och köpa den silvriga kartongen från fazer

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..