Saffranskakor med choklad

DSC_9669

Hej hej

Och godmorgon. Dan före dopparedan! Uppesittarkväll i kväll, är det något ni ”firar”? Vi gör, med årets enda bingolotter 🙂 I Skåne kallas det tydligen Lillejul, inget jag hört tidigare men jag lär mig så mkt uttryck från Åse haha. Fattade inte alls vad hon menade först men det visade sig vara uppesittarkvällen. Vår firas dock inte som något juligt direkt utan vi dricker champagne och äter hummer med M&E enligt tradition. Ingen skinkmacka så långt ögat når. Snarare lille-nyår. Men det är i kväll det, i dag fixar jag med julmat och grejar inför morgondagen.

(Ordet Fölsegris svänger jag mig med som om det vore närkingska numera, men tror knappt nån här förstår vad jag menar. Men det är väl födelsedagsbarn i Skåne??)

Dessa klassiska gamla godingar har jag gjort en omgång av. Enkla att baka och så god kombination med saffran och choklad faktiskt, testa gärna det.

Saffranskakor med choklad
0,5 g saffran
1 msk grädde
3 msk socker
100 g smör
2 ½ dl vetemjöl
100 g choklad

Stöt saffran och halva mängden av sockeret i en mortel och blanda i grädde. Rör resten av sockeret och smör poröst. Blanda i saffranet och vetemjöl och blanda till en smidigt deg. Låt vila ett par timmar i kylen.

DSC_9632
DSC_9635
DSC_9637

Sätt ugnen på 200 grader. Rulla degen till en korv och dela den på två. Gör två längder av båda och gör en skåra i mitten av dom där chokladen ska ligga. Lägg dom på ett bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 12 min. Låt svalna. Smält chokladen. Häll den i mitten av längderna. Låt stelna. Skär längderna i sneda bitar.

DSC_9661
DSC_9666
DSC_9679-2

KRAM

  1. Lille julafton eller Lille jul kallas det i Skåne, inte Lill lördag. Lill lördag =onsdag🕺🕺
    Skånska julhälsningar🎅🏻🎄🎁/Katarina

  2. Förr åt vi alltid en liten jultallrik på uppesittarkvällen. Men nu blir det en pizza och bubbel till bingolotto. Enda gången på året vi spelar bingolotto.

  3. Vi säger alltid Lillejulafton den 23/12 och har alltid gjort.
    Fått snö också nu på morgonen lite av en chock faktiskt.
    Kram ❤

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..