ANNONS

Julen 2018

/

DSC_3066

Hej hej

Hoppas ni hade en fin julafton hur den än firades. Vår var mysig och full med mat som vanligt. Riktigt sugen på en tallrik rester i dag dock, det får bli i kväll för först är det traditionsenlig kalkonmiddag hos mina föräldrar och fira (gammel)mormor som fyller år.

DSC_3072
DSC_3074

Vi missade dock Kalle i går! Tänkte att man kunde se det på play efter maten i lugn och ro men det kunde man ju inte.

DSC_3056
DSC_3059
DSC_3086
DSC_3082

En julgran som tilltugg till välkomstglöggen såklart. Recept:

Julgran

2 rullar färsk smördeg
1 liten burk pesto
1 uppvispat ägg
flingsalt

Lägg ena arket smördeg på en plåt. Bred på peston (nästsn hela burken). Lägg på det andra arket och tryck fast. Skär ut formen av en julgran och skär sen snitt längs hela som grenar. Tvinna grenarna. Pensla granen med uppvispat ägg, strö över lite flingsalt och grädda i varmluft 200 C ca 10-12 min tills granen blivit fluffig och fått fin färg. Servera genast och låt gästerna bryta grenarna att äta. (Ställ fram en bunt servetter). Yummi!

DSC_3093

Barnen (mest Sebbe) var så pepp på julklappar såg det gick inte att sitta still och näääär kommer tomten?? Hade ingen tomte i år dock, sa att han kom på natten precis som i Christmas Chronicles (superbra julfilm om ni inte sett den, finns med svenskt tal också). ”Guud vad skönt, det är så himla s t e l t när han kommer”, utbrast Olivia haha 🙂

DSC_3102
DSC_3103
DSC_3106
DSC_3125
DSC_3110

Mickes julsnaps, också tradition.

Mickes julsnaps

1 flaska Brännvin special
2 små apelsiner, skalet
15 st kryddnejlikor
2 små kanelstänger
15 st kardemummakärnor
2 msk socker

Skär av det yttersta av apelsinskalet i en långa tunna remsor (ca 30 cm). Häll sockret i flaskan med brännvin och skaka så att det löser sig ordentligt. Tillsätt de övriga ingredienserna. Låt stå att mogna i rumstemp ett par dagar. Sila snapsen och häll upp i fina flaskor. Förvara i frysen.

DSC_3122
DSC_3115
DSC_3112
DSC_3135
DSC_3126

Efter maten – i brist på Kalle Anka då – var det paketöppning och julklappspelet. Kunde tyvärr inte fota det sista dock då det var blodigt allvar och på tid, men det var en syn för gudarna. Vi satt på golvet och ”gamlingarna” trillade åt höger och vänster och höll på att aldrig komma upp igen, trots draghjälp. Haha. Det slutade med en ny kudde och en fin burk pepparkakor för mig. Hade köpt båda själv 🙂

DSC_3158
DSC_3161

Sen fick vi plats med lite efterrätt i form av ris a la malta, chokladpudding och  struvor som jag friterat på löpande band. (Micke ställde visst dit en bit ostkaka också men det har jag aldrig förstått tjusningen med riktigt).

DSC_3166

Struvor
ca 10-15 st

1 1/4 dl mjöl
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
en nypa salt
1/2 tsk socker
1/2 tsk vaniljsocker
olja till fritering
struvjärn

Vispa samman alla ingredienserna till smeten och låt stå och svälla en stund. Värm upp oljan till 180 C (jag använde fritösen men har ni ingen kan ni ta en kastrull). Värm struvjärnet i oljan och doppa det sedan i smeten, precis upp till kanten – det får inte komma på ovansidan, då blir det svårt att få av struvan. Fritera 1/2-1 min tills struvan fått fin färg. Peta försiktigt av den med en gaffel och låt rinna av lite. Doppade sedan i socker.

DSC_3143
DSC_3144
DSC_3141

Fin julafton! <3

KRAM

14
58

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00