Snabblagad plankstek

DSC_2865

Hej hej

Var så himla sugna på plankstek häromkvällen. Saft och gjort. Hade dock varken tid eller lust (eller potatisar) att koka eget mos och jag är förresten usel på att koka både potatis och ris (!). Det fick bli pulvermos, tycker inte man behöver vara så rädd för att ta till små genvägar ibland. Är inte värre än att äta ett skrovmål i korvkiosken ibland. Tillaga enigt anvisningarna (jag byter ut ca hälften av vattnet till mjölk) och blanda i 1 äggula per 2 port mos så blir det fin yta på moset sen. Spritsa det runt plankorna och lägg sedan på ett gäng halverade körsbärstomater och gratinera i ugnen i 250 C ca 10 min eller tills topparna fått färg. Tomaterna blir såå söta och goda i ugnen, perfekt till det salta och feta i resten av rätten. Kryddar dem med lite salt och smulad dragon innan.

DSC_2870

Stek på valfritt kött i en stekpanna under tiden. Vi hade oxfilé här och av stekskyn gjorde jag en gräddsås med en skvätt soja, grädde, salt & peppar. Det kan man ju hoppa över om man vill men vi älskar sås, tycker aldrig den räcker till allt mos när man får på restaurang så vi öste på lite extra helt enkelt 🙂

Bearnaise hade vi Jureskogs färdiga, den är faktiskt himla god. Snabblagat men festligt så det passar vilken nyårsmiddag som helst! Kanske pimpa med lite sparris eller bönor på också för extra finess. Eller stekt svamp. Och en kvist färska kryddor. Tadaa.

DSC_2867

Grymt gott!

KRAM

 1. Låter mums! Jag är inte heller bra på att koka ris, alltså hur svårt kan det vara 😉 men så fick jag tips om Tuppewares rörmokare, den är så bra!!! Lägg i ris och vatten enligt beskrivning och in i mikron och ut kommer sen det perfekta riset. Okej, var vääääldigt skeptisk men den funkar 🙂

   1. Ha, ha 🙂 jag älskar autokorrekt 🙂 japp, riskokare, men kanske det finns rörmokare som kan koka ris också? 😉

 2. Planka är aldrig fel! Och jaa, det ska vara mycket sås! Får alltid be om extra 🙈 Indra varför det överlag är så snålt med sås.. Tips på färdig bea är coops (med dragon). Himla god och har fått bäst i test 😉

  1. Ber också alltid om extra!! Både sås och salt 🙂 (ska försöka sluta med det sista). Tack för tipset, den får vi prova. Kram

 3. Du hade lika gärna kunnat lagt ett recept med hemmagjort mos och hemmagjord beasås. Man hade aldrig kunnat se någon skillnad på dessa underbara fina bilder 🙂

 4. Sååå gott med plankstek, gör vi aldrig trots att vi har plankor. Här förekommer halvfabrikat rätt ofta men just pulvermos köper jag absolut inte, smakar hemskt enligt mina smaklökar 🙂 haha

 5. Alltså, jag är inte en såpass stor matsnobb att jag dissar alla halvfabrikat, men att göra pulvermos till en oxfiléplanka är snudd på kriminellt.
  Det är max 20 minuters extra tidstillägg att göra eget mos, och en hel eon i smakskillnad. Det hade varit hyggligare mot oxen att köra med billig falukorv istället 😉

  Gott Nytt År på er!

 6. Men åh så gott det ser ut! Tycker det är så skönt att även du som är ett superproffs i köket tar genvägar ibland!
  Plankstek gjorde vi ofta för typ 6-7 årsen när vi fick plankor i julklapp av mina föräldrar, kanske dags att laga det nån helg snart?!
  Man kan aldrig få för mycket sås!
  Kramar såsgalningen

 7. Koka perfekt potatis har jag lärt mig av svärmor. Koka upp och sätt på nästan lägsta 2 av 9 på vår spis och låt vara 30 min. Går aldrig sönder blir perfekt. Ris kokar jag i mycket vatten 18 min och häller av i durkslag.

 8. Plankstek har blivit vår nyårsmiddag de senaste 5-6-7 åren, och så även i år. Plankstek extra allt i år – oxfilé, parmesangratinerade tomathalvor, smörstekta champinjoner, baconlindad sparris och MYCKET sås – beasås!
  I år hade vi även mamma med vid bordet, och vilka lovord vi fick för maten! Och vi lovordade efterrätten hon hade med sig – Glömmingetårta! Hela familjens favorit, som får vara med på alla högtidsdagar (bröllop, födelsedagar, dop, konfirmationer, mors dag…) och det är bara mamma som kan baka den.
  Önskar dig/er ett riktigt GottNyttÅr!!
  Kram

 9. Hej!

  Dum fråga men….moset….är det kallt eller varmt när du spritsar på det. Brännt mig när det vart varmt och är det kallt här det inte gått att spritsa 🙈

  Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..