Farmors regnbågskaka

DSC_1203

Hej hej

I dag kör vi hemmafix. Ska precis måla om i vardagsrummet! Klart värda en fikapaus om en stund, har en kaka på lut.

Den här kakan bakade alltid min farmor. Så god! Älskar alla slags kakor med smörkräm.

Farmors regnbågskaka
4 st ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
125 g smör
0,75 dl mjölk
0,75 dl vatten
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
matfett och ströbröd, till formarna
250 g smör, rumstempererat
2,5 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
2 äggulor
röd och grön karamellfärg

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och tillsätt vatten och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner allt i äggblandningen och häll över hälften av smeten i en annan skål. Blanda ner kakao i ena smeten och vaniljsocker i den andra. Smörj och bröa två avlånga 1-liters formar. Häll smeten i varsin form och grädda mitt i ugnen, 175 grader, i 30–40 minuter. Känn efter med baksticka om kakorna är färdiggräddade. Låt svalna i formarna.

DSC_1157

Rör ner florsocker, äggulor och vaniljsocker i smöret och dela sedan smörkrämen på hälften. Blanda ner grön karamellfärg i den ena häften och röd i den andra. Dela kakorna i tre delar på längden så att du får tre ljusa skivor och tre bruna. Det går enklast om kakan är riktigt kall eller fått ligga i frysen en stund.

DSC_1164

Bred ut rosa smörkräm på den bruna underdelen och lägg på den ljusa mittbiten. Bred slutligen på grön smörkräm på den bruna överdelen och lägg överst.

DSC_1189
DSC_1192

Upprepa samma procedur, fast tvärtom, med de kakdelar som finns kvar och lägg i den andra formen. Frys in eller förvara i kylen tills servering. (Det går lättare att skära kakan i skivor om kakan är lite kall, då flyter smörkrämen inte ut på kanterna.)

DSC_1193
DSC_1195

Eventuellt kan man innan servering glasera kakorna med en glasyr gjord på 2 dl florsocker och cirka 1 msk vatten. Gjorde inte det denna gång eftersom jag frös in det mesta.

DSC_1199
DSC_1203

Blir såå saftig och god. Testa denna!

KRAM

  1. God fortsättning och tack för en mycket bra blogg som har allt! Kakan ser riktigt god ut men jag undrar över ditt snygga nagellack, märke och färg?👌💅Kram

  2. Inväntar hoppfullt lite fredagspepp från bloggen- älskar och kika in här (speciellt om fredagarna) själv vaknade jag trött och med världens förkylning, glades åt att gå till frisören och bli fin. Slutade dock med att jag nästan blev ovän med frisören och grät såfort jag kom ut därifrån😢 På riktigt uselt humör nu och känner mig ful/lurad/ruinerad. Vad är dina absolut bästa tips på att få till ett lite bättre fredagshumör? (är sjuk så nån avancerad middag orkar jag dock inte göra😬) Kram

    1. Men vilken usel start på dagen!! Vad gick fel hos frisören, blev du inte nöjd? Mitt bästa tips är att köpa en fin bukett, sätta på musik HÖGT och städa undan lite helgfint, hyra en riktigt mysig film, baka något enkelt men gott eller köpa ditt favoritgodis och beställa hem middag. Har ni Wolt där ni bor? Där kan man beställa lite roligare än pizza kanske. Hoppas dagen vänder till något bättre! kram

  3. Postade precis iväg ett långt svar men då kom det upp ett meddelande om att jag postar kommentarer för snabbt?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..