Världens godaste carbonara

DSC_3887

Hej hej!

Såååå då var det slut på lovet. Underbart skönt har det varit, första halvan gjorde vi en himla massa, det var jul och nyår och andra nöjen, fester och finkläder, resor och övernattningar och andra halvan gjorde vi ingenting vilket var så himla skönt och minst lika kul. Långa sovmornar, sena kvällar med serier och godispåsar, pyjamas hela dagen och familjemys.

Men nu är alla tillbaka på jobb/skola, väckarklockan ringde tiiidigt och dags att ta tag i rutinerna igen. Efter jag lämnat barnen tog jag en timmes härlig uppiggande PW i snöyran (ha! vem försöker jag lura, det var astungt och jag kände mig svimfärdig halva rundan, blev inte ett dugg pigg snarare helt färdig meeeen det känns skönt så här efteråt att ha skakat igång kroppen och fått i sig frisk luft ;))

DSC_3877

Gillar ni carbonara? Finns det nån som inte gillar carbonara?? Recept finns det väl lika många varianter av som det gör på köttfärsås i princip, dela gärna med er hur ni gör er. Här blev det carbonara i går (herreguuud så gott det är i sin enkelhet!) och detta kan kanske vara världens godaste carbonara? Den ska inte vara för gräddig och stabbig utan så där italiensk-restaurang-krämig och ha en massa parmesan och svartpeppar i sig. Och äggulor. Annars blir det bara pasta med bacongräddsås.

DSC_3876

Använd gärna pancetta istället för bacon också, det ger den ”rätta” smaken.

Carbonara
4 port

400 g pasta
ca 150 g pancetta i tärningar
2 schlottenlökar
1-2 klyftor vitlök
2 dl vispgrädde
4 äggulor
3 dl finriven parmesan
salt
nymald svartpeppar

Stek pancettatärningarna i en het panna tills de fått färg. Tillsätt finhackad schalottenlök och vitlök och låt fräsa tills löken mjuknat. Blanda grädde, äggulor och parmesan i en separat skål. Koka pastan. Häll av pastavattnet men spar 1 dl till såsen. Häll pastan i en stor panna och tillsätt pancettafräset och gräddblandningen. Rör om ordentligt och låt den heta pastan ”tillaga” såsen så den tjocknar. Späd ev med pastavattnet till önskad konsistens. (Använder man färsk pasta kan man behöva värma på allt lite för att det ska tjockna). Smaka av med salt och rikligt med svartpeppar. Servera med extra parmesan att riva över.

DSC_3889

Server gärna en blandad grönsallad till med tomater och ringla lite balsamicovinäger över denna, gott i kombination till den salta krämig pastan.

Såå gott!

Nu ska jag hitta på något med de överblivna äggvitorna, har ni något kul tips?

KRAM

 1. Har du vingård kan du alltid klarna vinet. I södra Frankrike finns hur många bakverk som helst som görs på bara äggula.

  Eller stek spaghettin i äggvitan när du gör carbonaran. Det blir krämigt, vitt och fluffigt runt pastan. Mal svartpeppar och servera med äggulan i ett halvt äggskal.

 2. ÅsaS skriver:

  Lagade nåt liknande i demoköket på jobbet idag.
  Fräste strimlad bacon, i med 1 finhackad gul kök, 2 finhackade vitlöksklyftor, 1 påse blomkålsris (grovriven/finhackad blomkål). Slå över 1 dl vitt (matlagnings)vin, 3 dl vispgrädde. Salt, svartpeppar. Slå såsen över nykokt pasta, rör om, servera. Smakade som ”riktig” carbonara.

 3. malin skriver:

  såg precis att din vän tipsade om massa goda omeletten, ska testa nån av dem till min nästa äggviteomelett…

 4. malin skriver:

  jag gör omelett på äggvitorna, lite teåkigt tips kanske men praktiskt. Är det inte för många kan man lägga till ett ägg för färgen, annars vitor, grädde salt och peppar och så fylla med skinka och ost. Perfekt lunch när man jobbar hemma. Vi äter ofta Carbonara är 4 åringens favoriträtt, ”pasta med ägg”. Jag gör bara nykokt pasta nån matsked grädde och ett ägg per portion, gör direkt i tallriken. Sen toppar med massa med parmesan, bacon och svartpeppar. Middag på max 15 min

 5. Emma skriver:

  Mums!! Det är så himla gott!!
  Vår ser ungefär lika ut den också men vi brukar ha kantareller i våran också, super!

  1. Åh vad gott med kantareller, det får jag testa! kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..