Helstekt entrecote med potatisgratäng, rödvinssås och grym gräddsås

DSC_3596

 

Hej hej

Letar ni nåt gott till helgen? Då har jag ett tips här!

Inte den festligaste uppläggningen kanske (ser ut som jag kastat allt huller om buller?) och köttet skar jag i fel riktning men vad tusan, GOTT var det!

Potatisgratäng är det absolut godaste i potatisväg jag vet. Lite för gott, en sån sak man inte kan äta lite lagom av. Jag brukar göra den lite olika men denna variant är grymt god, smakrik och krämig med västerbottenost i och knaprig yta av ströbröd. Yum!

DSC_3580

Potatisgratäng med västerbottenost

1 kg fast potatis
5 dl vispgrädde
1 gul lök
200 g västerbottensost
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
ströbröd
smör att hyvla över

Skala och skiva potatisen. Skiva löken tunt. Varva potatis, ost och lök i en form, avsluta med potatis. Blanda grädden med vitlök, salt & peppar. Snåla inte på peppar! Häll detta även potatisen, strö över ett rejält lager ströbröd och hylva smör överst så det täcker någorlunda. Grädda i 175 C ca 1-1 1/2 h beroende på hur stor formen är. Känn efter med sticka så potatisen är genommmjuk. Låt stå och dra en liten stund innan den serveras, godast när den inte är skållhet.

DSC_3584
DSC_3593

Samtidigt stekte jag entrecote klar i ugnen. Börja med att salta och peppra runt om och bryn i rikligt med smör + olja så köttet får fin färg runt om. Stick i en termometer och låt gå med i ugnen tills  innertempen är ca 55 C (medium/medium rare). Vira in i folie och låt ligga 10 min innan köttet skärs upp.

DSC_3589

Rödvinssåsen gjorde jag enligt ett recept från ica som blir sååå himla gott, testa detta!

Bästa rödvinssåsen
4 port

3 schalottenlökar
50 g hackad rotselleri
2 msk rumsvarmt smör
1 tsk strösocker
2 tsk tomatpuré
6 dl rött vin
2 krm torkad timjan
3 persiljestjälkar
2 msk konc kalvfond
salt
malen svartpeppar
ca 1/2 msk majsstärkelse

Skala och hacka schalottenlöken. Fräs den och rotsellerin i hälften av smöret i en kastrull tills löken är mjuk, ca 5 minuter. Tillsätt socker och tomatpuré. Fräs ytterligare ca 1 minut. Tillsätt vin, timjan, persiljestjälkar och kalvfond. Låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt såsen koka på svag värme utan lock ca 30 minuter. Sila. Häll tillbaka såsen i kastrullen. Smaka av med salt och peppar. Blanda majsstärkelsen med lite vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka upp. Blanka av såsen genom att klicka i resten av det rumsvarma smöret. Vispa tills smöret har smält.

DSC_3605

Av stekskyn på köttet gjorde jag en god sås med grädde + kalvbuljong + st agur (ädelost) + soja + salt & peppar. Smaka av och red till önskad konsistens med lite maizena utrört i vatten.

Såå gott allihopa. Men nu längtar man ju lite efter grillsäsongen igen känner jag 🙂 Kanske nån som tjuvstartat redan?

KRAM

 1. Ulrika skriver:

  Min man och jag gick med i Viktväktarna häromdagen och jag satt och läste högt några rätter/recept därifrån högt för honom. Efter en stund gick jag över till din blogg men glömde säga det till min man och han var helt förstummad över hur mkt gräddigt och gott man får äta hos vv! Ha ha ha vad jag skrattade åt hans besvikelse ; )

 2. Barbro skriver:

  Vad gott det ser ut att vara…
  När jag kom hem från jobbet i helgen så hade min sambo grillat kött och potatisgratäng färdig till mej så vi har tjuvstartat grillsäsongen.
  Ha en fortsatt bra kväll..

  1. Åh vad GOTT, vilken lyx. Kram

 3. Mysan skriver:

  Men lägg aaaaaaaaav vad gott! 😛😛

 4. Mums va gott!!! En riktig helgmiddag helt i min smak! Bra tips både ned gratängen och såserna,är själv en riktig såsmänniska, man kan aldrig få för mycket sås:)
  Hade tänkt göra en potatisgratäng på lördag, så det var ett väldigt passande tips.
  Trevlig helg!

  Kram

  1. Håller med, kan aldrig bli för mycket sås elle dressing!!! trevlig helg. kram!

 5. Marie skriver:

  Suck så gott!!!!! Hungrig nu hoppade lunchen. Idag pendeln in till söder, gick en långpromenad och avslutade med Bröd o Salts nya butik o restaurang vid Södra Station, köpt med oss 2 olika pizzabitar hem, väldigt nyfiken på dom, kul med ngt nytt! Kram

  1. Vad kul, hoppas de var goda?! Tror jag läste om nån som köpte en tiopoängare till semla där, kan det stämma? kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..