Hemgjorda Napoleonbakelser

Dsc 2976

 

Hej hej

Då kör vi ny vecka. Välkommen måndag! Några kul planer för veckan? Kanske baka något gott?

En av mina absoluta favoritbakelser! Napoleonbakelser. Lite pillriga att göra men så goda, bjud på detta istället för tårta på nästa kalas!

Dsc 2931

Använde receptet från recept.se

Napoleonbakelser
6-8 st

Bottnar
3 st frysta smördegsplattor (8×17 cm)

Vaniljkräm
2.5 msk strösocker
1 msk majsstärkelse
2 st äggulor
1.5 dl mjölk
0.5 st vaniljstång
1 msk rumsvarmt smör

Fyllning
1.5 dl vispgrädde
1 dl äppelmos

Glasyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten
2 msk hallonsylt

Bottnar: Lägg de tre degarken på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga degen med en gaffel. Grädda smördegen i 200° i cirka 25 minuter. Pressa ihop arken med hjälp av en skär- bräda eller liknande efter cirka 10 minuter av gräddningen så att de inte puffar upp för mycket. Låt svalna helt.

Vaniljkräm: Blanda socker och majsstärkelse i en bunke och rör ner äggulorna. Mät upp mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ur den och lägg ner fröna och den urskrapade stången i kastrullen. Hetta upp blandningen. Vispa ner lite av den heta mjölken i äggblandningen. Vispa ner äggblandningen i mjölken när den har kokat upp. Låt krämen sjuda i knappt 1 minut under vispning och dra kastrullen från värmen när krämen tjocknat lite. Ställ gärna kastrullen i ett kallt vattenbad. Vispa ner smöret och förvara sedan vaniljkrämen kallt tills den ska användas. Ta bort bitarna av vaniljstång innan du använder den.

Fyllning: Vispa grädden fluffig och fast, men inte för hård. Vänd ner det mesta av vaniljkrämen i grädden. Om konsistensen på gräddkrämen fortfarande känns fast kan du vända ner resten av vaniljkrämen, men det är viktigt att den inte blir för lös och rinnig.

Dsc 2963
Dsc 2965

Montering + glasyr: Dela smördegsarken på längden så att du får sex bottnar. Du ska nu göra två längder med tre bottnar vardera. Bred ett lager äppelmos på två av bottnarna. Lägg en botten till vardera på de två längderna och bred ett tjockt lager vaniljgrädde på dessa. Lägg ytterligare en botten vardera på de två längderna. Rör ihop florsocker och vatten till en ganska tjock glasyr. Bred ett tunt lager av hallon- sylten på de översta bottnarna och därefter ett tunt lager av florsockerglasyren. Låt längderna stå i frysen i minst 30 minuter så blir de lättare att skära upp. Skär upp varje längd i 3 eller fyra bitar. Lättast går det om du använder en vass, tandad kniv som du sköljer i varmt vatten mellan varje knivtag. Skär med en sågande rörelse genom varje lager.

Dsc 2977
Dsc 2979
Dsc 2985
Dsc 2990

Smarr!!

Önskar er en fin start på veckan!

KRAM

 1. Detta recept ska jag försöka komma ihåg till nästa kalas. Napoleonbakelser är så gott.

 2. Å Napoleon mumsfillibabba. Måste testa att göra. Fyller år på fredag weeeee😊har redan beställt tårta annars hade jag bakat Napoleon 😊

  1. Grattis i förskott!! Vad blev det för tårta? Kram

   1. En rosa Opera tårta,tog en lite större än vi äter upp så det finns lite över till dagen efter hehehe!

 3. Camilla skriver:

  Hej!
  Lite nostalgi med Napoleonbakelser, när min mor levde så gjordes dessa ofta på kalas sen mer än 20 år tillbaka i tiden och jättegoda ☺
  Har kakboken kvar också.
  Kram ❤

  1. Det är ju så gott. Fint minne! Kram

 4. Ligger på Sophiahemmet efter knäledsoperation (knäprotes) och tittar på TV och dricker lingondricka. Har det rätt bra.

  1. Skönt att höra, hoppas allt går bra. Kram

 5. Johanna skriver:

  Gott med bakelser! Får jag fråga en helt annan sak, vilken lunch restaurang var wow i Västerås? Ska snart till Steam:)

  1. Hatten!! Sååå mysigt och gott. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..