Hemgjorda Napoleonbakelser

Dsc 2976

 

Hej hej

Då kör vi ny vecka. Välkommen måndag! Några kul planer för veckan? Kanske baka något gott?

En av mina absoluta favoritbakelser! Napoleonbakelser. Lite pillriga att göra men så goda, bjud på detta istället för tårta på nästa kalas!

Dsc 2931

Använde receptet från recept.se

Napoleonbakelser
6-8 st

Bottnar
3 st frysta smördegsplattor (8×17 cm)

Vaniljkräm
2.5 msk strösocker
1 msk majsstärkelse
2 st äggulor
1.5 dl mjölk
0.5 st vaniljstång
1 msk rumsvarmt smör

Fyllning
1.5 dl vispgrädde
1 dl äppelmos

Glasyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten
2 msk hallonsylt

Bottnar: Lägg de tre degarken på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga degen med en gaffel. Grädda smördegen i 200° i cirka 25 minuter. Pressa ihop arken med hjälp av en skär- bräda eller liknande efter cirka 10 minuter av gräddningen så att de inte puffar upp för mycket. Låt svalna helt.

Vaniljkräm: Blanda socker och majsstärkelse i en bunke och rör ner äggulorna. Mät upp mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ur den och lägg ner fröna och den urskrapade stången i kastrullen. Hetta upp blandningen. Vispa ner lite av den heta mjölken i äggblandningen. Vispa ner äggblandningen i mjölken när den har kokat upp. Låt krämen sjuda i knappt 1 minut under vispning och dra kastrullen från värmen när krämen tjocknat lite. Ställ gärna kastrullen i ett kallt vattenbad. Vispa ner smöret och förvara sedan vaniljkrämen kallt tills den ska användas. Ta bort bitarna av vaniljstång innan du använder den.

Fyllning: Vispa grädden fluffig och fast, men inte för hård. Vänd ner det mesta av vaniljkrämen i grädden. Om konsistensen på gräddkrämen fortfarande känns fast kan du vända ner resten av vaniljkrämen, men det är viktigt att den inte blir för lös och rinnig.

Dsc 2963
Dsc 2965

Montering + glasyr: Dela smördegsarken på längden så att du får sex bottnar. Du ska nu göra två längder med tre bottnar vardera. Bred ett lager äppelmos på två av bottnarna. Lägg en botten till vardera på de två längderna och bred ett tjockt lager vaniljgrädde på dessa. Lägg ytterligare en botten vardera på de två längderna. Rör ihop florsocker och vatten till en ganska tjock glasyr. Bred ett tunt lager av hallon- sylten på de översta bottnarna och därefter ett tunt lager av florsockerglasyren. Låt längderna stå i frysen i minst 30 minuter så blir de lättare att skära upp. Skär upp varje längd i 3 eller fyra bitar. Lättast går det om du använder en vass, tandad kniv som du sköljer i varmt vatten mellan varje knivtag. Skär med en sågande rörelse genom varje lager.

Dsc 2977
Dsc 2979
Dsc 2985
Dsc 2990

Smarr!!

Önskar er en fin start på veckan!

KRAM

 1. Åh din rosa bomberjacka 😍😍👌🏽 Har letat efter en sån. Säg inte att den är gammal 😍

  Från var?

  Kram

 2. Hej! Följer flera matbloggar och ni är ju så duktiga allihopa och gör ju det mesta från grunden, men sylten?? Tror jag sett dessa squeezy-flaskor på alla bloggar. Egengjord sylt som är så gott och enkelt 🙂 nyfiken bara på vad det är som gör att det är just den som är det man köper 🙂

  1. Den är enkel för barnen (och mig) att spritsa på pannkakor osv, slipper kladd, god och användbar. Svårt att göra egen sylt året om, på sommaren gör vi massor med egen jordgubbssylt. Kram

 3. Gott med bakelser! Får jag fråga en helt annan sak, vilken lunch restaurang var wow i Västerås? Ska snart till Steam:)

 4. Ligger på Sophiahemmet efter knäledsoperation (knäprotes) och tittar på TV och dricker lingondricka. Har det rätt bra.

 5. Hej!
  Lite nostalgi med Napoleonbakelser, när min mor levde så gjordes dessa ofta på kalas sen mer än 20 år tillbaka i tiden och jättegoda ☺
  Har kakboken kvar också.
  Kram ❤

 6. Å Napoleon mumsfillibabba. Måste testa att göra. Fyller år på fredag weeeee😊har redan beställt tårta annars hade jag bakat Napoleon 😊

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..