Gulasch på köttfärs och tekakor i långpanna

DSC_5578

Hej hej

Vad många glada tillrop och kommentarer jag fick ang vårt upplägg med varsin matdag. Många som tänkte testa själva, kul! Vår måndags-kock (Olivia) bjöd på detta i måndags. Gulasch på köttfärs och tekakor i långpanna. Lagom avancerat så en 11 åring kan laga det själv 🙂 (jag skar potatisarna i bitar bara, livrädd för potatis efter att ha satt kniven i tummen själv när jag var liten. Har ett snyggt ärr rakt över ;))

DSC_5598

Olivias gulashgryta
4 port

3 stora potatisar
1 röd spetspaprika
1/2 gul lök
olja
500 g köttfärs
6 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
400 g krossade tomater
2 tsk kummin, mortlad
1 tsk spiskummin
1/2 msk paprikapulver
1/2 msk kinesisk soja
salt och peppar

Skala potatisen och skär i kuber, ca 1 cm. Skala löken och finhacka. Skär paprikan smått. Fräs grönsakerna tillsammans med köttfärsen i olja i en gryta. Tillsätt sedan vatten, buljongtärningar, krossade tomater och kryddor. Låt puttra ca 10-15 min tills potatisen är genomkokt. Smaka av med salt & peppar.

Servera med en klick smetana eller creme fraîche och nybakat bröd.

DSC_5580

Tekakor i långpanna (recept lånat från från Victorias provkök) Dessa blev sååå goda. Fluffiga och pösiga. Åt dem alldeles nybakade och fortfarande varma med smör och ost. Mums!!

Tekakor i långpanna

100 g smör
3 dl mjölk
2 dl kallt vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 ägg
3 msk strösocker
ca 11-13 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, vätskan ska bli max 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, ägg och socker. Tillsätt sedan vetemjöl under knådning. Ha bara i så mycket mjöl så degen blir smidig, den ska inte vara kletig men gör inget att den är ganska lös. Arbeta degen i maskin ca 10 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Platta ut degen i en plåt med bakpapper. Skär rutor ner till botten av plåten och låt jäsa övertäckt 30 minuter. Sätt in i ugnen ca 20 minuter, brödet ska få fin färg och låta lite ihåligt när du knackar på det.

DSC_5592

KRAM

  1. Emelie skriver:

    Detta blir middagen ikväll, jag har högs förväntningar då till och med barnen kommit och frågat vad det är som luktar så gott, jag bytte kummin mot timjan och tar en klick gräddfil på. Tusen tack för alla recept du delar med dig av. Jag har läst din blogg i snart 7 år men är dålig på att kommentera 🥰

    1. Vad kul att höra. Hoppas det gick hem! Kram

  2. Jag bakade tekakorna idag och de blev jättegoda !

  3. Ullis skriver:

    Brukat göra den där soppan hemma men tillsätter tomatpure, lite ketchup och chili. Skippar sojan. Sen äter vi med vitlöksaioli till. Alla älskar den. Muuums! Den ska gärna stå och puttra läänge så blir den såå god.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..