Mormors chokladkaka med valnötter och Gallianomarinerade bananer

IMG_2920

Hej hej

I dag tänkte jag bjuda på något smaskigt som smakar barndomsminnen för mig! Den här tårtan/kakan gjorde alltid min mormor förr nämligen. När det var middag hos mormor var det alltid 3 rätters (eller snarare 4) uppdukat i finrummet med finporslin, vackra glas och fint vikta servetter. Anar ni ett ärvt intresse? Mormor jobbade i porslinsbutik och julklapparna bestod ofta av porslin så jag (och framförallt mamma) har en samling som heter duga vid det här laget. Uppskattades kanske inte jättemycket då, men nu! Tack för det mormor!

IMG_2922

Först serverades en förrätt som ofta bestod av avokadohalvor med rhode island och räkor. Sen en huvudrätt (och var det något med bearnaisesås så fick hon alltid göra två, en Knorr till mig och en Blå Band till kusinen. Samma med smör, Bregott till mig och Lätt & Lagom till kusinen – bestämda viljor och smaker där ;)) och efter det serverades denna chokladtårta med exotiska frukter och grädde till. Och efter det en dignande ostbricka. Och sen satt alla med uppknäppta byxor resten av kvällen (och åt godis och snacks). Inte så konstigt kanske.. 😉

IMG_2915

I orginalreceptet skulle det visst vara Galliano-marinerade bananer, det tror jag aldrig hon gjorde (inte så barnvänligt kanske) utan hon serverade exotiska frukter av alla möjliga slag till. Var dock tvungen att prova bananerna nu när jag provbakade den! Och det var ju jättegott, jag älskar banan och choklad i hop. Men minst lika gott med blandade frukter till, kör på det som passar bäst!

IMG_2917

Mormors chokladkaka med valnötter och Gallianomarinerade bananer
ca 8-10 port

250 g mörk choklad
10 valnötter
150 g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 ägg (gulor + vitor separerade)
1 1/2 dl mjöl

tillbehör:
2 bananer
1 dl Galliano
vispgrädde

Vispa smör, socker och vaniljsocker fluffigt. Tillsätt äggulorna.  Rör ner mjölet. Vispa äggvitorna för sig till ett hårt skum och rör ner dem och grovhackade nötter försiktigt. Smält 200 g av chokladen i vattenbad. Blanda ner chokladen i smeten. Häll upp i smord form med löstagbar botten. Grädda i 160 C (varmluft) ca 25 min. Kakan ska vara lit kladdig i mitten. Riv resterande choklad över och pensla till ett jämnt lager när den smält. Låt stelna.

Marinera bananerna strax innan servering och vispa grädden Servera kakan kall med tillbehören.

DSC_5761
DSC_5762
DSC_5765
IMG_2918
IMG_2925

Passar på att gratta alla andra Victorior där ute på vår namnsdag! Jag firar med en bit av denna till kaffet 🙂

KRAM

 1. Anna skriver:

  Åh nej! Inser precis att jag missade att ha i mjölet. Det står sist bland ingredienserna, men när man följer beskrivningen så finns inget moment där man ska ”tillsätta mjöl”. Kakan är i ugnen sen 10 minuter. Undrar hur (miss)lyckat detta blir!? Hoppas på det bästa! Snälla komplettera receptet så att inte fler gör på samma misstag.

 2. Mare skriver:

  Hej,
  Mjöl saknas från recepten:) eller jag som inte ser

 3. Vickan skriver:

  Tack detsamma! ❤

 4. Denna kakan låter ju helt fantastisk. Älskar choklad!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..