Asiatiska grillspett (så galet goda!!)

DSC_7784

 

Hej hej

Vilken vecka, fler än vi som dragit i gång grillen? Kan vara lite trött på att grilla en  vanlig köttbit + bea på burk + pommes (även om det är gott i bland) så jag tar gääärna emot alla tips på goda saker att grilla och goda tillbehör och såser och marinader. Kan ni inte ösa på med era favoriter här så har vi en lång lista med tips som alla kan ta del av? Finns ju så många guldkorn och katter där ute hos er. Jag tänker att jag provlagar så många jag bara kan (skicka gärna med recept), lämna kommentarer här eller maila mig. Ok??

Då kan jag börja med att tipsa om dessa grillspett med asiatisk touch som vi gjorde i går. De blev såååå goda så vi satt bara och ojade oss! (Går bra att byta ut till annat kött som tex fläskfilé, karré, entrecote osv om man vill).

DSC_7760

Asiatiska grillspett
4 port (6-8 grillspett)

ca 600 g oxfilé
3 spetspaprikor
3 lökar

marinad:
1 dl japansk soja
1 msk mörkt muscovadosocker
1 msk råsocker
1 tsk salt
svartpeppar
1/2 dl vitt vin
1 msk riven färsk ingefära
2 skivade vitlöksklyftor
2 msk finklippt gräslök

Blanda marinaden och skär köttet i kuber. Blanda väl och låt marinera i kylen minst 2 h. Skär lökar i klyftor och paprika i bitar, varva grönsak och kött på spett. Grilla dem sedan på hög värme tills de fått fin färg och köttet är klart.

Servera med jasminris, ringla över chilimajonnäs, massor med koriander och en grillad lime vid sidan av.

DSC_7768
DSC_7786
DSC_7796

Såååå himla gott, detta måste ni testa faktiskt!

Och ta er gärna tiden att lämna era godaste tips här så blir jag glad <3

KRAM

  1. Vi hyvlar zucchini och lägger sen i marinaden. Grillar sedan både zucchini och bröd. Perfekta minirätten eller som förrätt. Eller så delar vi ett vitkålshuvud i fyra delar. Grillar tills det är mjukt. På med skirat smör och njut. Vi grillar faktiskt mer grönsaker nu än kött. Det blir fantastiska smaker.

  2. malin skriver:

    Få bli grekiskt, för det är jag vad jag blir sugen på när man börjar prata sommar. Brukar lägga en bit feta i folie med tomatskiva och färsk oregano lite olivolja och sen grilla. Souvlaki är en favorit, marinera karré i citronsaft, lite olivolja, salt, peppar och massor med färsk oregano. Ät med feta, tzatziki och bröd (eller klyftpotatis eller ris).

    Men så här på försäsongen när man äter inne och det kanske t om hunnit bli lite kallt ute innan köttet hunnit bli klart tycker jag oftast det är godast med en köttbit marinerad i soja,citron olja och vitlök. En traditionell, smakrik grillskiva helt enkelt 🙂 men som du säger, efter ett tag vill man ha något annat. Vi ska köpa ny grill till sommaren och velar mellan kol och gas… Jättesvårt val.

  3. Ja detta lät ju jätte smarrigt,ska testas under påsken. Vi tog aldrig in gasen så vi har grillat hela vintern. Mest pizza dock för det är ju dä jäkla gott att grilla.

  4. Mitt tips på enklaste godaste grillsåser är 1 burk cremefraishe, 1 påse västerbottenost, 1-2 rivna vitlöksklyftor, en dutt flytande honung, lite flingsalt o malen svartpeppar. Tröttnar aldrig o kan äta den direkt ur skålen, rör ordentligt innan servering då den tjocknar lite.. men mär den smälter ner på det nygrillade köttet ja då är man i osthimlen 😊

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..