Smashburgare

 

DSC_6167

Hej hej

Min måndagskock bjöd för nån vecka sen på smashburgers. Såååå galet gott. Lätt godaste tillagningsmetoden vad gäller hamburgare.

Smashburger med ost

ca 80-100 g grovmalen högrevsfärs/burgare
salt & peppar
smör
hamburgerost

Forma lösa bollar av färsen (överarbeta inte). Man gör bollarna ganska små, max 100 g, ta hellre två stycken och gör en dubbelburgare sen om ni vill ha mer. Häll lite olja i en väldigt varm gjutgjärnspanna. Lägg i bollarna och pressa dem till platta burgare med en press, stekspade, kastrull eller liknande (lägg gärna lite bakpapper mellan burgaren och pressen så den inte fastnar) Tryck ut till ca 1-1 1/2 cm tjocklek och håll ner ca 10 sek så ytan blir riktigt pressad mot det varma.

DSC_6163

Ta bort pressen och salta och peppra. Stek ca 2 min och vänd dem sedan. Burgaren fastnar nästan i den varma gjutjärnspannan för det blir så knaprig stekyta, använd en vass stekspade och skrapa loss den! Salta och peppra andra sidan och stek ca 2 minuter. Lägg på en ostskiva, lägg på ett stort lock över pannan och stäng av värmen. Låt osten smälta och ta upp burgarna ur pannan. Stek hamburgerbröden hastigt på insidorna i en torr panna och montera sedan burgarna.

DSC_6166

Korrekt gjorda smashed burgers ger alltså en knaprig karamellig yta och får så himla god smak, ni måste testa. Går inte att jämför med vanliga burgare som nästan blir som kokta när man steker dem.

Fyll burgarna med valfria tillbehör. Jag älskar förutom ost majonnäs/tryffelmajo, karamelliserad lök, ketchup och senap. Behöver inte vara så mkt mer även om en bigmac-dressing, rå lök eller syrad rödlök och sallad även är gott.

DSC_6167

 

 

KRAM

  1. Ullis skriver:

    Här ska du få ett liknande tips. Ta rostfranska och smeta på rå köttfärs utan kryddor med en gaffel så att det täcker brödet. Stek på båda sidor i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Köttfärs ytan ska bli sådär knaprig och brödet lite toastat. När allt är klart toppa med tomat, lök, ketchup, dressing eller vad du vill. Jättegoda köttfärsmackor.

    1. Låter galet gott, ska absolut testa! Tack för tipset. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..