Citronfromage med nötcrunch och maräng

DSC_8529

 

Hej hej

Testade detta recept ur urklippshögen på ena middagen i helgen (står tyvärr inte från vilken tidning på klippet), citron är min absoluta favoritsmak på desserter, slår t.o.m choklad. Supergod och fin att se på 🙂 Har man bråttom kan man använda färdig granola i botten. Jag gjorde dem ganska små, oftast är man ju rätt mätt vid en 3-rätters och bara suegen på nåt litet sött till kaffet. Men gör man normalstora portioner så räcker receptet till 8 (nu gjorde jag halva receptet och det räckte till 6 små portioner). Gjorde en italiensk maräng att toppa med istället för den ordinarie, tycker det blir såå mycket godare.

DSC_8516

Citronfromage med nötcrunch och maräng
8 port

4 gelatinblad
1 1/2 citron, saft + skal
1 2/3 socker
4 äggulor
4 dl vispgrädde

nötcrunch:
4 msk socker
40 g mandel
40 g hasselnötter
75 g tunna småkakor

italiensk maräng:
1 1/4 dl socker
3 msk vatten
2 tsk socker
2 äggvitor

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Riv och pressa citron och koka upp med sockret tills det löst sig. Ta kastrullen från värmen och vispa ner gelatinbladen. Vispa äggulorna för sig och vispa ner citronsockerlagen i en sakta stråle och vispa till fluffig konsistens. Vispa grädden för sig och blanda ner den i krämen.

Smält sockret till nötcrunchen, rör int emedan det smälter. Hacka nötter och kakor smått och rör ner i det smälta sockret. Häll ut på bakpapper och låt stelna. Hacka det sedan i småbitar.

Lägg nötcrunchet i botten på portionsglas/skålar. Klicka på citronfromage och ställ kallt ca 30 min.

Koka socker och vatten till marängen i en kastrull till 120 C (använd termometer eller chansa på 10 minuter). Vispa 2 tsk socker och äggvitorna med elvisp tills det är vitt och hårt. Fortsätt vispa och häll i den varma sockerlösningen. Vispa ca 10 minuter tills massan svalnat och häll upp den i en spritspåse med tyll. Spritsa marängen över fromagen i skålarna. (hit kan förbereddas och låta stå i kylen tills de ska serveras). Bränn av med brännare till fin färg och servera.

DSC_8498
DSC_8504
DSC_8506
DSC_8513
DSC_8518
DSC_8526

KRAM

 1. Sabina skriver:

  Vilken sorts småkakor är bäst att ta?
  Kram

  1. Funkar med vad som, jag hade havrekakor. Kram

 2. Anna skriver:

  Ja, förlåt – det kunde jag så klart ha förtydligat. 🙂 Tusen tack! Den låter väldigt god! Kram!

 3. Anna skriver:

  Det står bara 1 2/3 socker. 🙂 Tesked, matsked t ex?

  1. Ah i fromagen! Nu ser jag, det ska vara dl! Kram

 4. Anna skriver:

  Vilken måttenhet är det till sockret i sockerlagen?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..