Baka egna munkar

DSC_8635

Godmorgon!

Sorry för tystnad i helgen men livet kom emellan. Ni kanske såg på instagram 😉  Jag har massa kul och gott att dela med mig av nu, först ut Olivias munkar hon bakade när hon praoade hos mig. De blev S Å Å goda!! Jag hade ju aldrig gjort munkar förut men det blev verkligen kanongott så testa det hörni!

Hon använde Roy Fares recept från boken Sweet.

DSC_8599

Donuts
ca 15-20 st

15 g jäst för söta degar
1 msk ljummet vatten
80 g smör
4 dl mjölk 3%
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
finrivet skal från 1 citron
12 dl vetemjöl (720 g)
matolja till fritering (jag använde fritös)

Glasyr
75 g smör
5 dl florsocker
1/2 dl mjölk
karamellfärg
strössel

Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt vätskan bli 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt socker, salt, ägg, citronskal och mjöl. Arbeta degen smidig och låt vila 10 min under bakduk.

DSC_8589

Kavla sedan ut degen på mjölat bakbord till ca 1 cm tjock platta. Stansa ut rundlar på ca 8 cm diameter (med tex ett glas) och tryck ut små rundlar i mitten på varje (med tex ett snapsglas). Låt jäsa ca 1 1/2 timme under bakduk. Hetta upp oljan till 180 grader ( i kastrull eller fritös) och fritera munkarna två i taget och 1 min per sida tills de blivit gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.

DSC_8601
DSC_8602
DSC_8605
DSC_8613

Glasyr. Smält smöret och låt svalna ett par minuter. Vispa ner florsocker och mjölk till en slät glasyr. Färga ev med karemllfärg och doppa munkarna i glasyren. Sprinkla över strössel och låt stelna. (Hon gjorde några med penslat smör + strösocker också).

DSC_8621
DSC_8625
DSC_8627

Om Sebbe blev glad när han kom hem???

DSC_8615

Eh… ja! 🙂 Succé kan man säga.

DSC_8635
DSC_8637
DSC_8628

Allra godast nybakade dagen D, de innehåller ju inte en massa strunt som gör att de håller sig fluffiga forever som köpevarianterna. Perfekt till kalaset eller helgfikan när de går åt.

KRAM

 1. Åsa skriver:

  Oj vad proffsigt det ser ut! 🙂 Måste ju nästan testa, har köpt en fritös men inte vågat använda den… Har du några bra nybörjartips/knep? Tips på ngt enkelt att lära sig på? Hur gör man ens m färdigköpta pommes? Ett inlägg om detta vore super! 🙂

  1. Fritös är ju världens enklaste. Pommes: värm den till 180-190 g. Lägg i pommes i korgen och sänk ner. Lägg på locket och sätt timer på 3 min. Ta upp korgen. Klart! Oljan kan användas många gånger så låt den vara kvar i fritösen. Kram

   1. Åsa skriver:

    Ok tack snälla för svaret! Barnen har storartade planer för allt vi ska fritera så det är bäst att jag börjar med nåt snart! 🙂

    PS. Pommesen friteras väl frysta? DS.

 2. Ulrika skriver:

  De är ju såå goda 👌🏻 Perfekt att frysa in oglaserade och ta fram när man vill fika. Jag brukar smälta dubbelnougat och doppa munkarna i och sedan strössla med hackade hasselnötter…Galet gott!

 3. Kajsa skriver:

  Jättefina bilder och trevlig text. Munkarna ser smaskiga ut också 🍩 🍩 🍩 😊

  1. Tack rara. De var riktigt riktigt goda!! Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..