Äppelpaj med deg av kolakakor

DSC_8955

Hej hej

Vilken überseg måndag alltså! Fick med mig Ida på ett intervallpass på Campusgymmet över lunchen, det var seeegt efter helgen kan jag lova men fick som vanligt mer energi efter det. Bävar redan för sommaruppehållet, kommer bli försoffad 🙂

I kväll ska jag ut och äta och gå på bio med några grannfruar. Mysigt! Inget uteserveringsväder som vi hoppats på direkt men vi bokade just bord på en mysig liten italienare istället så det går ingen nöd på oss. Däremot är det ytterst klent utbud på biofronten i dag. De enda filmerna som finns i vettig tid är The Hustle och The Intruder – nån som sett någon av dem? Vad tror ni?

DSC_8957

Såg ett så gott tips på att göra äppelpaj med kakdeg istället får pajdeg hos Brinkenbakar så det testade jag (men med annan äppelfyllning).

Äppelpaj med deg av kolakakor

Pajdeg:
100 g kallt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk malen ingefära

Fyllning:
3-4 röda äpplen
1/2 st citron, saften
25 g smör
2 msk strösocker
1 tsk mald kanel

Mixa ingredienserna till pajdegen i en matberedare tills det blir en smidig deg och lägg den sedan kallt i kylen minst 30 min.

DSC_8922
DSC_8923

Skär äpplena i små tunna bitar och stek tillsammans med citron, socker, kanel och smör i en stekpanna tills de blivit mjuka. Låt svalna.

DSC_8926
DSC_8927

Skär av 1/3 av degen som ska bli lock och kavla ut resten till botten och kanter och klä en liten pajform (ca 20 cm) med degen. Lägg i äppelblandningen och kavla ut resterande deg till lock och lägg på.

DSC_8928

Kläm ner kanterna så de går över locket och grädda sedan pajen 10 minuter i 175 C. Sänk värmen till 125 C och grädda ytterligare 15-20 min. Ta ut pajen och låt svalna. Servera ljummen eller kall med vispad vaniljvisp eller grädde till.

DSC_8935
DSC_8939

DSC_8943
DSC_8950
DSC_8953
DSC_8958
DSC_8964

Alltså doften när den stod i ugnen, aaaah! Kanterna blir som sega kolakakor och kombon med sötsyrlig äppelfyllning och len vaniljvisp var såå gott!

Nu ska jag hoppa in i duschen och svida om från träningskläder och ta på mig klackarna. Lyxigt en måndag!

KRAM

 1. emelie skriver:

  Varför sommaruppehåll från träningen? Det är ju inte direkt något att ”unna” sig? Du har ju varit superflitig hela våren så bara att fortsätta! Finns ju massa att träna om man är utan gym. Det blir bara jobbare till hösten att komma igång igen. Plus att man mår ju strålande bra av att träna. Så kom igen! Det finns inga ursäkter till att inte träna 😉 Heja dig! Och tack för alla goa recept du bjuder på!

  1. Mitt gym har inga pass under sommaren, det var det jag menade. Van att ta mig iväg på lunchen på mina favoritpass. Det får nog bli powerwalks eller testa gym/maskiner under sommaren, men det är inte samma sak. Kommer sakna passen. Kram

   1. emelie skriver:

    Aha, jag fattar! Det hade jag också gjort om jag inte hade haft tillgång till det jag gillar att träna. Lät som att det var valfritt att sluta under sommaren.
    Bara att köra på med annat ju, är ju faktiskt underbart att träna ute i trädgården eller på nån fotbollsplan och göra cirkelpass med kroppsvikt eller springa backintervaller. Finns ju massa bra kommunala utegym med. Skivstångsträning är ju med kul inne på gym. PW är inte att förakta heller såklart, allt som blir av är ju super =)
    Jag gillar träning helt enkelt haha. Det är inte alls meningen att låta som nån uppläxning eller nåt haha.
    KRAM

 2. Jag tycker det blir ännu godare när man blandar kanel i vispgrädden 🙂

 3. The hustle var jättekul 🙂👏

 4. Så god pajen så ut! Den får jag göra till vår inflyttningsfika 😊😊👍🏻

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..