Eggs benedicte med hemlagad hollandaise

IMG_1863

 

Hej hej

Godast på helgbrunchen? Eggs benedict såklart! Testade tipset med att lägga äggen i ättika först innan de pocheras, så ska de hålla ihop bättre. För det är ju lite pillrigt med just pocheringen.

IMG_1837

En god hollandaise är a och o. Och den gör ni enkelt själva.

Hollandaise
4 port:

100 g smör
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk vatten
1/2 lagerblad
4 pepparkorn
2 äggulor
1 tsk färskpressad citronsaft
salt

Blanda vinäger, vatten, lagerblad och pepparkorn i en kastrull och låt sjuda tills vätskan reducerats till hälften ungefär. Smält smöret och låt svalna något. Vispa upp äggulorna och tillsätt den hopkokta vinägervätskan. Vispa ordentligt eller kör med mixerstav. Tillsätt försiktigt det smälta smöret, först droppvis och sedan i en stråle medan ni vispar/mixar hela tiden. Smaksätt med citronsaften och smaka av med salt.

IMG_1839

Sen var det detta med äggen ja. Testade detta tips jag såg hos Daniel Lakatosz.

Förbered små glas med 1 msk ättiksprit. Knäck ett ägg per glas och låt dra i 3-5 minuter. Efter 3-5 minuter kommer vitan att lägga sig som ett skydd runt gulan. Vitan börjar bli vit och inte längre genomskinlig.

Koka upp vatten och salt i en mindre kastrull. Sänk värmen så kokningen avstannar. Rör runt i vattnet så att det bildas en virvel. Häll innehållet som finns i glaset direkt ner i vattnet. Lyft upp ägget med en hålslev när vitan har stelnat och gulan fortfarande är lös, efter ca 2-4 minuter.

IMG_1842

Det godaste jag vet är egentligen eggs benedict på söta belgiska våfflor med lite tjockare skivor kalkonpålägg men annars är ju vanligt smörstekt bröd med skinka också gott att toppa med äggen och hollandaisesås. Mmmm!

IMG_1852
IMG_1860
IMG_1864
IMG_1867

I dag blir det sommarfest med grannfruarna! Sommarvädret verkar dock lysa med sin frånvaro tyvärr men det blir en heldag med lekar och tävlingar, skaldjursbuffé, snittar och sommardrinkar. Och roligast av allt: julklappsspelet!!

Vad gör ni i dag??

KRAM

 1. Mojjan skriver:

  Jag gör pocherade ägg i mikron. Tar en kopp och fyller med kokande vatten, häller i en skvätt ättika och salt. Knäck ner ett ägg och lägg på en liten tallrik på koppen och in i mikron i 50 sekunder (man får prova sig fram till exakta tiden beroende på mikro). Sen skopar man bara upp ägget med en sked. Så smidigt och slipper en massa extra kladd. 🙂

  1. Låter smidigt, måste testa!! Tack för tips. kram

 2. Ullis skriver:

  Vad är det gröna ovanpå? Ärtskott?

  1. Ärtskott och salladslök hade jag på! kram

 3. Petra skriver:

  Jag kom hem från Kroatien igår kväll, har haft det superhärligt.

  En helt annan fråga: skulle du vilka göra en lista över vilka bloggar som du läser? Jag letar efter någon mer blogg i stil med din, lite feelgood 🙂

 4. ÅsaS skriver:

  Lång skön sovmorgon och frukost ute på pooldäcket. En tur till blomsterhandeln och sen blev det solstolen resten av dan (tills jag gav upp värmen och la mig i skuggan och somnade som ett litet barn). En lugn och skön högsommardag mao. Så som jag hoppas att resten av sommaren fortsätter. Men nu blev det lite svalare på kvällen och de envisa myggorna vaknade till liv. Så nu tror jag att jag tar kväll och natt här, för imorgon drar jag ut till landet och stugan och umgås med mamma.
  Önskar dig en fortsatt fin helg!

 5. Helene skriver:

  Jätte varmt och soligt här i Roslagen så vi har premiär åkt med båten så underbart😃tog mig en skön PW i morse innan det blev för varmt och efteråt blev det ett svalkande dopp💙ikväll ska vi helgrilla fläskfilé i hemgjord marinad. Kram från Helene PS lägg gärna upp tips och bilder på klänningar tycker alltid du har så fina💙

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..