Havrekakor med kolakräm (Karlskogakakor)

 

IMG_2012

Hej hej

Är på strålande fredagshumör – och vädret likaså tror jag. I kväll ska vi grilla och bara slappa hemma i mjukiskläder och massa avsnitt av Luther. Underbart! Ska se om det vankas nån aw hos nån granne först, det brukar det alltid göra på fredagar här.

Har i bakat nåt gott på länge? De här kakorna fick jag smaka första gången förra sommaren när min granne Em hade med sig såna. De är sååå himla goda! Det blir ganska många av receptet men går bra att halvor som man vill. Jag gjorde halv sats nu.

Havrekakor med kolakräm
ca 35-40 st

325 g smör
3 dl havregryn
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 ägg
3 dl socker

Kolakräm
150 g smör
3 dl florsocker
1 msk mjöl
2 msk kakao
2 msk vaniljsocker
5 msk grädde

Smält smöret. Vispa samman ägg och socker och häll i det avsvalnade smöret. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner till en klumpfri smet. Fyll aluminiumformar till knappt hälften. Grädda i 175C ca 12-15 min.

IMG_1999
IMG_2001

Blanda ingredienserna till kolakrämen i en kastrull och koka upp så den tjocknar. Häll på ca 1 msk kolakräm i mitten på varje kaka medan de fortfarande är varma. Serveras kalla (goda direkt från kylen eller låt dem stå framme en stund).

IMG_2012
IMG_2014
DSC_9696

Alltså såååå himla goda, nästan alla gick åt samma dag de bakades! Ni måste testa!

Perfekt kalaskaka att ha i frysen och ta fram till kalaset.

Önskar er en härlig fredagkväll rara läsare.

KRAM

 1. Camilla skriver:

  Bakade dessa men botten blev torr och smulig, ska den vara det? Skulle vilja att den var mer åt det sega hållet.

  1. Det är ju havrekakor så de blir lite crunchiga men ändå sega, kanske behövdes kortare tid i din ugn? Är ju så olika det där. Kram

 2. Emma skriver:

  Men oj, dessa har jag inte sett på länge! 😁
  De cirkulerade i min skola när jag var tonåring. Blev nästan en tävling om vem som gjorde godast. Men sen var det en tjej som gjorde en paj/gigantisk kaka och hon ”vann” liksom och sen slutade alla baka dem, haha 😂 vilka minnen! Låter inte klokt nu när jag skriver ner det!

 3. Åsa skriver:

  Åh dom bakade alltid min farmor 😍 nästa godare än godis 😋

  1. Der tror jag säkert går bra det med! Kram och trevlig kväll

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..