Gratinerade hönökakor

IMG_4607

 

Hej hej

Bakade en omgång hönökakor till barnen som mellis. Absolut godast nybakade (och gaaalet goda då!!) så de som blir kvar brukar jag göra smörgåstårta eller varma mackor på.

IMG_4590

Hönökakor
4 stora runda kakor

25 g jäst
3 dl mjölk, 3%
50 g smör, rumsvarmt
3/4 dl ljus sirap
1 tsk salt
2 1/2 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl

Värm mjölken till 37 C, smula ner jästen i en bunke och blanda tills jästen löst upp sig. Tillsätt sedan smör, sirap, salt och rågsikt. Blanda ner vetemjölet lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i maskin några minuter. Låt degen jäsa under bakduk 60 min.

Dela degen i ca 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 25-30 cm i diameter. Nagga ordentligt med en gaffel. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–8 min. Håll koll så de inte bränns, de får fort färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk. Skär dem i halvor och frys in de som inte går åt på studs.

IMG_4591
IMG_4606
IMG_4608
IMG_4610

Enklaste pizza-mackorna gör man med färdig pizzasås (santa marias är min favvo) och en god ost (använder gräddost till pizzor och varma mackor, smälter absolut bäst och ger god smak utan att ta över). Vill man ha ännu mera pizzasmak så strö över lite oregano men mina barn hoppar helst det.

IMG_4615

Bred pizzasås på och skär brödet i trekanter. Lägg dem så det blir lite mellanrum mellan så osten kan smälta ner där. Strö över riven ost. Gratinera i 225 C tills osten smält.

IMG_4617

Detta blir sååå geggigt kletigt smarrigt ostigt g o t t !

IMG_4630

Hinner ni inte med till mellis så testa dessa i helgen!

Torsdag = städdagar här. Filar på vardagspusslet och inser att skaldjursonsdagarna får flytta och bli skaldjurstorsdag för då gäller först städning och sen kör vi barnen till mina föräldrar så får de middag där medan jag och Micke ska börja läsa spanska!! Fiskar upp barnen på vägen hem och stället fram middag till oss på 5 min medan barnen lägger sig. Datenights helt enkelt.

Så pepp för spanskan! Lite nervös dock, kan man lära sig ett nytt språk som 40 +, kommer något fastna? Olivia börjar läsa spanska i skolan nu och Sebbe får vi väl leta fram fortniteklipp på youtube på spanska eller nåt så snappar han väl upp en del han med 😉 Fler som läst språk på äldre dar och kanske rent av spanska så ni har några bra appar eller knep att dela med er av?

KRAM

 

 1. Therese skriver:

  Säger bara Michel Thomas. Finns inget bättre sätt att lära sig spanska!

 2. Therese skriver:

  Ser väldigt gott ut, ska bakas i helgen😋
  Apropå ost på pizza, vi gör alltid pizza, framför allt deg då, efter ett recept ur Allt om Mat från 90-talet någongång, absolut bästa!
  I det receptet är det hushållsost som rekommenderas så den använder vi alltid på pizza, varma mackor m.m, tycker den blir exakt som du beskriver gräddosten.

  1. Ja det blir väldigt likt, gräddost ger lite mer smak möjligen. Kram

 3. Ann skriver:

  Vi köpte på solkusten för 3-4 år sen och det är det bästa vi gjort! Total avkoppling, som hemma fast borta ungefär. Ska ner med en kompis om en vecka och bara vara, promenera, sola, bada och dricka vin är det som står på agendan. Känns väldigt gött med ett sådant pensionssparande med drygt 20 år kvar att jobba så passa på, ni kommer inte ångra er!

  1. Låter helt fantastiskt!!! Verkligen drömmen! Ha det så härligt på resan. Kram

 4. Mysan skriver:

  Men skoja, jag är grym på spanska nu efter att ha plöjt Grand Hotel 😂😉

  1. Haha ja men typ, har dessutom plöjt Papel så jag t.o.m drömmer på spanska. Utan att fatta ett ord 😂🙈 kram

 5. Ännu ett recept jag måste testa !
  Tack för all inspiration på din blogg.
  Och en ros till dig för att du alltid svarar så snabbt på alla kommentarer med en trevlig ton !
  Lycka till med spanskan !
  Kram

  1. Tack, hoppas också det går bra 😂 Kul att du gillar bloggen. Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..