Laxpaj

IMG_5869

Hej hej

Paj är en bra matlåderätt tycker jag. Allra godast nylagad som det mesta men gör sig helt ok att värmas upp. Den här pajen med varmrökt lax är en klassiker jag alltid gör ett par dagar efter en högtid, dvs jul, påsk och midsommar för då har vi alltid varmrökt lax över från buffén.

Laxpaj 

pajdeg:
125 g smör
3 dl mjöl
3 msk vatten

fyllning:
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 dl grädde
150 g västerbottenost
125 g varmrökt lax
1 gul lök
5-6 ägg
salt & peppar
cayennepeppar
1 dl finklippt dill

Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform. Nagga botten och förgrädda ca 10 min, 225 C.

Finhacka löken och blanda med riven ost, ägg, grädde, cremefraiche, kryddor och dill. Häll hälften av detta i pajskalet. Fördela laxen och strö över, häll på det sista av äggstamningen. Grädda i 200 C ca 30 min tills pajen fått fin färg och äggstanningen satt sig.

IMG_5452

IMG_5455
IMG_5868

Gott med en romsås till och en krispig sallad. Mums!!

I kväll ska jag testa en spännande paj jag fick tips på av en läsare, som innehåller bla kyckling och räkost (!). Låter minst sagt spännande som sagt 🙂

KRAM

 1. Gjorde laxpajen i går, den blev jättegod 😋. Går den att frysa?

  1. Vad kul!! Går bra att frysa. Kram

 2. Rebecka skriver:

  På tal om paj…

  Jag blev bjuden på en paj av min bästa kompis som var såååå god!

  Hon hade gjort Flygande Jacob men i pajvariant. Alltså inget ris utan vanlig pajdeg och fyllt med kyckling, bacon, grädde, chilisås och banan och allt som man har i ”vanlig” Flygande Jacob. Sen toppat med jordnötter vid servering.

  Mycket godare än vanlig Flygande Jacob (som jag egentligen inte ens gillar alls, haha). Kan rekommendera!

  1. Men åh vad GOTT, det ska jag testa 🙂 tack för tipset! kram

 3. Lena skriver:

  Tack för goda mattips! Gjorde köttfärsgratängen från veckans matsedel! Så god:) Det var inte sista gången!

 4. Johanna skriver:

  Tipstips..!
  Vid uppvärmning dagen efter av paj, pizzabit, ugnsgrönsaker eller annat som ofta är godast nylagat så tar jag en liten stekpanna sätter på låg värme (lite olja) och sakta steker jag på maten. Efter en stund lägger jag på ett lock som täcker hela stekpannan och detta gör att det blir som en ugn därinne, värmen hålls kvar inuti stekpannan och maten blir jättesaftig. Krispig botten och saftig och god inuti. Mums! 😄

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..