Grillad lax med hollandaisesås

IMG_6017

 

Hej hej

Har ni ätit nåt gott i helgen? Plockar ni undan grillen bara för att sommaren är över?

Alla väder är grillväder. Typ. Går dock lika bra att göra detta i ugn om man inte vill ställa sig under paraplyet 😉 Släng gärna med några citroner i ugnen/grillen också, det är så gott att pressa över. Blir liksom lite sötaktiga och lättpressade.

Lax med hollandaise är en favorit. Hemlagad allra godast såklart!

IMG_6014

Laxen behöver inte kryddas med mer än salt. La dit några sparrisar också som sällskap.   Låt laxen tillagas till ca 55 grader.

IMG_6015

Hemlagad hollandaisesås
4 port

100 g smör
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk vatten
1/2 lagerblad
4 pepparkorn
2 äggulor
1 tsk färskpressad citronsaft
salt

Blanda vinäger, vatten, lagerblad och pepparkorn i en kastrull och låt sjuda tills vätskan reducerats till hälften ungefär. Smält smöret och låt svalna något. Vispa upp äggulorna och tillsätt den hopkokta vinägervätskan. Vispa ordentligt (extra smidigt med stavmixer). Tillsätt försiktigt det smälta smöret, först droppvis och sedan i en stråle medan ni vispar hela tiden. Smaksätt med citronsaften och smaka av med salt.
Servera såsen rumstempererad.

IMG_6018

Måndagstrött så det knastrar om det i dag 🙂 Var uppe lite för sent i går, Micke och jag började kolla på serien I-land på Netflix och ni vet ”ska bara se eeeett avsnitt till”. Kanske inte den bästa serie vi sett men man vill liksom veta hur det ligger till med allt. Sista avsnittet i kväll.

Ska bara få i väg barnen till skolan så ska jag sätta mig och planera in veckans middagar och recept att prova. Och till helgen får vi gäster så en meny till det också. Gillar att ha veckan uppskissad från start.

KRAM

 1. Jag har en fråga om Netflix. Vi har inte det och sonen önskar nu att vi skaffar det. Minns jag inte helt fel så har dina barn tv på sina rum och det jag undrar över är om ni har (om det går) någon spärr som gör att de inte kan se allt?

  Ha en fin måndags kväll bästa bloggerskan!

  1. Sebbe har ”barnkonto” och ser barnvänliga serier 🙂 Olivia har vanligt konto men ser inget hon inte borde. Kram

   1. Men åh så snabbt svar, tusen tack!!
    Sonen är ett år yngre än din dotter så kör på som er och ser om det blir bra.

 2. Vi grillade ryggbiff igår och grillen brukar användas året om, men inte lika ofta under vintern som under de varmare månaderna :).

  Jag älskar lax och hollandeisesås och tycker faktiskt att Lallerstedts på burk är riktigt god. Men egengjord är ”slicka kastrullen god” :).

  1. Mums vad gott, vi grillar också året om men inte så ofta. Köpte gasolgrill i år så nu kanske det blir mer när man slipper stå och traggla med kolen i kylan, lite svårgrillat när det är kallt 😉 kram

 3. Annika skriver:

  På landet är grillen i gång året om!

 4. Fjärde veckan i rad nu som vi har en färdig veckomatsedel, så skönt! Sen sker det oftast nån ändring beroende på vad vi gör, men ändå, vilken hjälp i vardagen! Nu bara ska jag hålla i detta! Brukar rinna ut i sanden väldigt fort tyvärr.

 5. Annika skriver:

  En liten fråga som jag funderar på. Har du vispen på eller mixer på mixern när du gör sås? Mvh Annika.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..