Tjejmiddag

IMG_8881

Hej hej

När killarna var i väg härom helgen så bjöd jag hem Tessan och Lottie med barn på en tjejkväll. Förrätten har jag väl tjatat om så mycket så alla provat den snart (och alla jag känner har blivit bjudna på den här hemma hehe) men annars gör ni det NU. Och till förrätt bjöd jag alltså på DETTA!

IMG_8863
IMG_8861
IMG_8864

Till huvudrätt testade jag en lax jag hittat i Allt om mat. Alltid lite ”riskabelt” att göra något nytt när man har gäster men samtidigt väldigt kul och detta blev så himla himla himla gott. Fick typ stående ovationer 🙂

IMG_8867

Det blev marinerad sesamlax med chilihet yoghurtmajonnäs, mangosalsa och råkostsallad.

(Receptet är för 10 personer)

Marinerad sesamlax

2 kilo laxfilé, skinn- och benfri

Marinad:
2 dl soja, ljus
1,5 dl lönnsirap eller ljus sirap
1 dl ättiksprit, (12 %)
2 msk sesamolja

Topping:
0,5 dl sesamfrön, rostade

Häll soja, sirap, ättika och sesamolja i en kastrull. Låt koka ca 5 min, till lätt simmig konsistens. Låt kallna. Lägg laxen i dubbla plastpåsar. Häll i hälften av marinaden och låt marinera i kylen ca 2 timmar. Vänd påsen då och då.

Sätt ugnen på 150°. Lägg laxen med marinaden på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfröna. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills innertemperaturen är 55°. Ringla över resten av marinaden.

DSC_9030
DSC_9035

Chilihet yoghurtmajonnäs

1,5 dl majonnäs, gärna ­Hellmann’s
1,5 dl grekisk yoghurt
1,5 msk sambal oelek
1 tsk vitvins­vinäger

Blanda samman och ställ kallt till servering.

Mangosalsan gjorde jag min vanliga, recept HÄR. Och till laxen serverade de kokosris i receptet men jag gjorde en kall sallad till med råkost i fina färger och det blev supergott och fräscht till.

DSC_9034
IMG_8820
IMG_8867
IMG_8881

Så så så gott. Lova att ni testar detta!

Till efterätt gjorde jag en ostbricka istället för sötsaker och kompletterade med rosmarinskolasås med flingsalt (recept HÄR). Så himla gott att ha till! Salta spanska mandlar (favvosnack), romrussinfärskost, gorgonzola, tryffelcheddar, comté, brillat savarin, st Agur, en krämig brie och färska bär. Bästa jag vet!

IMG_8919

En mysig och god kväll! (Barnen åt DETTA om nån var nyfiken ;))

KRAM

 1. Mmm denna laxen måste jag testa. Gjorde din breasola med tryffelcreme för första ggr för några veckor sedan och alla sa att det var den godaste förrätten dem ätit på länge. Tack för alla goda recept du delar med dig!

 2. Laxen låter supergod!
  Receptet åkte direkt in under Recept-bokmärket 🙂

 3. Eva skriver:

  Har tänkt göra nåt liknande recept på lax som jag såg hos Zeinas. Såg så himla gott ut😋

 4. Malin skriver:

  Säger bara WOW, vilken meny, den snor jag rätt av och ser till att bjuda hit lite gäster i helgen så jag också får äta allt detta goda.

  1. Det tycker jag absolut du ska!! Kram

 5. Allvarligt finns det romrussinfärskost????😱 *dreglar* alltså i glassmak är det typ den godaste smaken!!!!

  1. jag veeeeet, så god ost och hålle med BÄSTA glassen!!! kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..