Yoghurtcheesecake med karamelliserad ananas

DSC_9771

Hej hej

Hoppas ni har en fin start på veckan. Här har vi roat oss med en heldag på Zenia boulevard (stort shoppingcenter) och fyndat på Primemark, ätit hemskt äcklig lunch, köpt höstens sötaste tröja och barnen har lekt av sig på lekland och vi vuxna nästan brytit ihop (mest Micke, jag är rätt tålig – och road – av köpcentrum). 8 h senare sladdade vi precis in på hotellet igen och pustar ut 🙂

I somras gjorde jag denna cheesecake efter ett urklipp från alltommat jag haft länge och det visade sig vara den goooodaste cheesecake jag nånsin ätit. Alltså såå krämig och fräsch samtidigt som söt, len och god (karamelliserad ananas blev som rena godiset!). Ni måste måste m å s t e testa den!!

IMG_2022

Yoghurtcheesecake med karamelliserad ananas

1 färsk ananas
1 dl vit sirap
1 dl socker
1 msk pressad citron

Pajskal:
225 g digestivekex
100 g smör

Fyllning:
4 st gelatinblad
250 g philadelphiaost
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
2,5 dl rysk yoghurt
3 msk vatten

Garnering:
2 dl crème fraiche
(ananassirap)

Skala ananasen och skär bort den grova stocken i mitten. Skär fruktköttet i små bitar.
Värm sirap, socker och citronsaft i en gryta under omrörning. Lägg i ananasen och koka under omrörning ca 3 min. Koka ananasen ytterligare ca 10 min, tills den är mjuk och lagen fått en sirapsliknande konsistens. Rör om då och då. Låt ananasen kallna i lagen. Låt ananasen rinna av och spara lagen till garnering.

DSC_9737
DSC_9738
DSC_9740
DSC_9742

Pajskal: Sätt ugnen på 175°. Krossa kexen i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa till en slät deg. Tryck ut degen på botten och kanterna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt pajskalet kallna.

DSC_9744

Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa ihop färskost, socker och vaniljsocker. Blanda i yoghurten. Värm vattnet i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i kastrullen. Rör ner det smälta gelatinet i fyllningen. Vänd ner ananasbitarna. Bred ut fyllningen i pajskalet, täck med plastfilm och låt stå i kylen ca 4 timmar.

DSC_9751
DSC_9757
DSC_9759

Vispa crème fraichen fast. Bred den över cheesecaken. Ringla över den sparade sirapen och servera.

DSC_9761
DSC_9762
DSC_9769
IMG_2039
IMG_2041
IMG_2050

IMG_2048
IMG_2056
IMG_2015

Ett bättre sommarkväll, fantastiskt väder, bästa sällskapet och gooood mat. Vad vi åt innan desserten får jag återkomma till, det var sommarens besatthet kan man säga 🙂

Men nu provbakar ni denna till att börja med!

KRAM

(Min klänning HÄR på rean, lika fin om hösten med strumpbyxor och boots/stövlar)

 1. Maggan skriver:

  Så fräsch och god, vi åt nästan upp hela på en gång 🍍

 2. Hannah skriver:

  Mums, så gott
  Tänker baka denna i helgen. Tror du man kan ersätta den vita sirapen med ljus?
  Ha en fortsatt trevlig semester och TACK för alla goda recept och inlägg du bjuder på
  Mvh Hannah

  1. Tack rara. Ja det funkar säkert! Lycka till, den är sååå god! Kram

 3. Karin skriver:

  Ser god ut! Funkar den att göra dagen innan och förvara i kylen?

 4. MosterM skriver:

  Bara restaurang Taglatell som gäller på LaZenia..:-)))))

 5. Amanda skriver:

  Wow vad gott 😍 bakar mycket från din blogg, senast morotskakscheesecake som blev en favorit! Nu undrar jag bara hur du fick till mönstret på kakan i detta inlägg? Spritsade du eller gjorde du mönstret för hand med typ en kniv? 🤔

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..