Kardemummadrömmar

 

DSC_6989

Hej hej och godmorgon måndag

Inte så många måndagar kvar i år. Hösten går alltid så himla fort? Man packar undan solkrämen och nästa sekund tar man fram vinteroverallen och poff så är det nyår. Jag ser att ni tycker jag är ute i väldigt god tid med julpyntet men till 1:a advent vill jag ju ha allt på plats och det går inte över en natt i detta hushåll, vi tar det lite i taget för det saknas alltid saker, hinner bli för mörkt, annat kommer i vägen osv. Just nu har vi ”tappat bort” all utebelysning och alla ljusstakar/stjärnor till fönstrena utom vårt sovrum och matsalens. Så vi är nog färdiga lagom till advent (hoppas jag). Och bonus är ju att få njuta av det så mkt som möjligt för november måste ju vara årets tråkigaste månad? I år känns den extra mörk tycker jag och julgran/musik/filmer/dofter lättar upp detta! Butikerna kör ju all in så varför inte hemma också 🙂 (tycker JAG, det är ju väldigt olika detta med julen).

Nu till något hembakat. En liten tvist på klassiska drömmar – tillsätt kardemumma. Både doftar och smakar himmelskt!

Kardemummadrömmar

100 gram mjukt smör
2 1/2 dl socker
1 dl rapsolja
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
2 tsk vaniljsocker
2-3 tsk hel kardemumma

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa rumsvarmt smör och socker vitt och fluffigt.
Tillsätt oljan och fortsätt vispa. Mortla kardemumman fint. Blanda den med mjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker. Blanda ner det i smörblandningen och rör samman till en deg.

DSC_6946
DSC_6948

Rulla kakdegen till två längder och skär varje längd i ca 1 1/2 cm tjocka skivor. Forma varje skiva till en boll och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till dem något och grädda ca 15-20 min i 150 C. Ta ut och låt kallna.

DSC_6955

Choklad är en annan god smaksättning, recept på det HÄR!

Ha en riktigt fin start på veckan!

KRAM

 1. Annika skriver:

  Blommor är ju just bara blommor. Fanns det hyacinter övriga delen av året hade jag alltid haft det hemma En stor favorit för mig. Även amaryllisar är vackra. Har två på tillväxt just nu som jag gissar blommar rätt lagom till advent.

  Jag tar däremot inte fram övrigt pynt i förväg. Julmaten, den vet du vad jag tycker om../Grinschen 🙂

 2. Emma skriver:

  Tycker November är helt ok för det finns sådan spänning i luften och planerande inför December. Januari är min hatmånad däremot.

  För övrigt kan du beställa en bubbel kalender från Amazon. Brittiska sidan levererar till Sverige.

  1. Försökt på amazon men ingen av de jag hittade shippade till Sverige när jag försökte beställa. Kram

 3. Barbro skriver:

  Drömmar är alltid gott-har du provat med nescaffe nån gång i?
  känns inte i smaken om man inte säger något.
  önskar dej en bra dag// kram

  1. Åh det måste jag testa!!! Älskar allt med kaffe i. Ha en fin dag! Kram

   1. Barbro skriver:

    då skickar jag det i em till dej..

 4. Annie skriver:

  Jag håller med dig om julen. Inte tagit fram granen än, men tänker hänga upp stjärnor och ställa fram adventsljusstakar i veckan. Och i helgen åt vi faktiskt lite julmat här hemma. Har sedan ett par år tillbaka börjat firandet och pyntandet lite tidigare, det som sker då är ju att man slipper julstressen eftersom man drar ut på förberedelser istället för att trycka ihop allt veckorna innan jul. Man hinner då njuta ordentligt hela vägen fram till jul. Förresten bra att du påminde mig om julförberedelser. Ska går förbi och köpa hyacinter idag. Bästa doften!

  1. Precis så tänker jag, man hinner njuta mer och stressa mindre. Så mkt som kan hända sista dagarna i dec med sjukdomar etc som går så lika bra att vara förberedd i tid och bara njuta oavsett vad som händer. Kram

 5. Maria skriver:

  Hej och tack för en härlig blogg! Jag undrar om du har något tips på bra långa ”fejk-ljus”, ser att du har många fina hemma hos dig?🌸Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..