Klassisk knäck – enkelt recept

kn4

Hej hej

Knäck, är det ett måste på julgodisbordet? Jaaaa! Men utan mandel 🙂 Tycker det blir så smuligt i munnen av mandel? När jag var yngre tålde jag det inte så bra heller så har vant mig utan (men nu tål jag det faktiskt, konstigt det där).

kn1

 

Och om ni inte har receptet på knäck så kommer det här. Busenkelt att komma i håg, tänk 2 + 2 + 2 🙂

Klassisk knäck
ca 60 st

2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap

Häll allt i en tjockbottnad kastrull och koka tills smeten är 125 C varm. Rör då och då så smeten inte bränns (på slutet när smeten tjocknar får man röra lite mer) Häll upp i formar och ställ kallt så de stelnar. (En knäcktratt är guld värt här! Finns lite varstans, tex på ica)

kn2
kn3
kn4

Detta smakar ju verkligen jul eller hur!

Nu ska jag strax i väg på julbord här med ett par tjejkompisar. Weee så taggad! Lägger upp på instastories om ni är nyfikna så kika där (@matplatsen).

Ha en fin kväll!

KRAM

 1. Helene skriver:

  Chokladknäck är min favorit med krossad polkagris i.

  1. Låter gott!! Lite kakao i smeten plus polka bara?

 2. Jag undrarom det blir bra att koka knäck på laktosfri grädde…? Är ju sjukt trökigt att gå igenom besväret om det bara blir pannkaka av alltihop till slut. Om inte vet Victoria så kanske nån annan vet? 🙂 Tack!

 3. Emelie skriver:

  Jag har tidigare kokat knäck till 122 grader men det blir alltid för kletigt. Vad gör jag för fel?

  1. Låt den gå några grader till, det gör stor skillnad! Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..