ANNONS

Tomatsoppa och nybakat bröd i långpanna

/
DSC_3439

Hej hej

Gårdagens middag blev kylskåpsrens. Det gapar ovanligt tomt i vår kyl, hade inte ens mjölk till frukost i dag så barnen fick varsin festis (!!) och varma mackor. Ska bege mig till affären strax och fylla på med det viktigaste. Har absolut noll idéer på middag dock så jag ska sätta mig med några matmagasin och en kaffe höll jag på att säga men nej nej kan INTE dricka kaffe utan mjölk.

DSC_3449

Det blev en improviserad tomatsoppa då vi hade en massa körsbärstomater i kylen, bröd hade vi visst inget så jag bakade en omgång tekakor i långpanna.

DSC_3437

Tomatsoppa
4 port

3 pkt körsbärsplommontomater (750 g)
3-4 dl vatten
1 gul lök
lite olja
3 msk tomatpure
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 msk balsamvinäger
ca 1 msk socker
salt och peppar

Halvera tomaterna. Hacka löken och fräs den i olja i en kastrull så den blir blank. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med en stund. Häll på vatten, buljongtärningar och tomater. Tillsätt socker, vinäger och salt & peppar. Låt koka tills tomaterna och löken mjuknat. Mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med en klick creme fraîche (blandade den med finhackad basilika, salt och peppar).

DSC_3328
DSC_3454
DSC_3458

Tekakor i långpanna

100 g smör
3 dl mjölk
2 dl kallt vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 ägg
3 msk strösocker
ca 11-13 dl vetemjöl specialSmula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, vätskan ska bli max 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

Tillsätt salt, ägg och socker. Tillsätt sedan vetemjöl under knådning. Ha bara i så mycket mjöl så degen blir smidig, den ska inte vara kletig men gör inget att den är ganska lös. Arbeta degen i maskin ca 10 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Platta ut degen i en plåt med bakpapper. Skär rutor ner till botten av plåten och låt jäsa övertäckt 30 minuter. Sätt in i ugnen ca 20 minuter, brödet ska få fin färg och låta lite ihåligt när du knackar på det.

DSC_3341
DSC_3342
DSC_3390
DSC_3400
DSC_3432
DSC_3450

Gjorde varma mackor på dessa i morse med ost mellan och grillade i smörgåsgrillen,  gott!

KRAM

10

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00