ANNONS

Pepparkakstårta

/

DSC_9324

Hej hej

I dag fyller Micke år! Hipp hurra. Det ska firas såklart men det blir inget släktkalas i dag utan vi ska ut och äta lilla familjen bara. Mysigt! Men när han fyllde 40 firade vi med en pepparkakstårta! Både gullig och god, så letar ni efter en jultårta tycker jag den här är en bra kandidat! Brynt smörkräm och fluffig kolagrädde med lingon mot den mjuka pepparkakan, mmm! Det är några moment men låt er inte avskräckas av det.

Pepparkakstårta 
ca 12 bitar (recept ur alltommat)

Pepparkakshus
250 g pepparkaksdeg
strössel
1 äggvita
2 ½ florsocker
2 krm ättiksprit, (12%)

Mjuk pepparkaksbotten
75 g smör
5 dl mjöl
2 msk pepparkakskryddor
1 msk bakpulver
6 ägg
4 dl strösocker
1 dl filmjölk eller naturell yoghurt

Kolakräm
1 ½ dl vispgrädde
1 dl karamelliserad mjölk, (dulce de leche)
2 dl lingonsylt

Brynt smörfrosting
250 g smör
2 ½ dl florsocker
¾ dl vispgrädde

Garnering
1 dl lingon

Pepparkakshus: Sätt ugnen på 200°. Kavla ut pepparkaksdegen ganska tunt och skär ut  ca 15 hus. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6–7 min. Låt kallna.

Kristyr: Vispa äggvitan till hårt skum med elvisp. Blanda ner florsockret och ättikan. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock och fluffig. Spritsa kristyren på kakorna. Garnera med strössel. Låt stelna i rumstem­peratur.

DSC_9136

Mjuk pepparkaksbotten: Sätt ugnen på 175°. Smält ­smöret. Blanda mjöl, pepparkakskryddor och bakpulver. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda ner mjölblandningen, tillsätt smör och filmjölk och rör försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i en form med ­löstagbar kant, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Smörj inte kanterna; det är bra om kakan fastnar där, för då får den rakare kanter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan kallna innan den tas ur formen.

Skär kakan i fyra bottnar. Vispa grädden fast och blanda med dulce de lechen. Bred hälften av lingonsylten på den första tårtbottnen. Lägg på nästa botten och bred på dulce de leche-grädden. Lägg på den tredje tårtbottnen och bred på resten av sylten. Lägg på sista bottnen. Ställ tårtan i kylen.

DSC_9295

Brynt smör-frosting: Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Häll smöret i en bunke och ställ in i kylen tills smöret börjar stelna något. Vispa smöret med elvisp tills det vitnar lite. Tillsätt florsocker och grädde och vispa 2–3 min, tills det blir fluffigt.

DSC_9292

Bred först ett tunt lager frosting runt hela tårtan för att innesluta smulorna. Bred sedan resten av frostingen runt och ovanpå hela tårtan. Fäst pepparkakshus runt tårtan. Garnera med lingon strax före serveringen.

(Jag bytte dock ut lingonen mot färska fikon här)

DSC_9296

Tadaaa. Själva tårtan går bra att förbereda men sätt på pepparkakshusen strax innan servering så de inte mjuknar.

DSC_9319
DSC_9363

Något till adventsfikat i helgen kanske?

KRAM

0
38

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00