ANNONS

Lussebullar med vanilj

/
DSC_0009

Godmorgon

LUCIA i dag! Och fredag. Vilken härlig start på dagen. Har ni sett något litet luciatåg kanske? Har ni inte bakat några lussebullar än så är det hög tid. Och vill man inte ha klassiska lussebullar så kan jag tipsa om dessa maaaagiskt goda saffransbullar med vanilj och pärlsocker. Så så så goda!

DSC_0002
DSC_0005

Lussebullar med vanilj
Ca 30 st

125 g smör
5 dl vatten
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
1 g saffran
ca 15 dl mjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
2 dl socker
3 msk vaniljsocker

sockerlag till pensling
(1 1/2 dl vatten + 1 1/2 dl socker)
pärlsocker att strö över

Vispa ingredienserna till fyllningen fluffigt och ställ åt sidan. Koka upp socker och vatten till sockerlagen och ställ den åt sidan.Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Mortla saffran med lite av sockret och rör ner. Blanda i resten av sockret, vaniljsocker och salt. Tillsätt smöret i bitar och blanda ner mjölet lite i taget med degkrok. Låt degen knådas ca 10 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Kavla varje del till en rektangel och bred på fyllningen. Vik i hop degen i tre lager (se bilder HÄR) och skär dem i ca 15 remsor var (2-3 cm breda). Skär varje remsa som ”byxben” dvs gör en skåra tvärs över dem men inte ända upp på ena sidan, så de fort håller i hop där.

Ta byxbenen och tvinna dem. Rulla sedan i hop dem till en bulle och fäst änden under bullen så den inte åker upp. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 1 1/2 timme.

Grädda bullarna 8-10 min i 225 C tills de fått fin färg. Pensla dem sedan genast med sockerlagen och strö över pärlsocker. (Snåla inte, det rasar av ganska mycket)

DSC_0007
DSC_0008

Dessa blir sååå saftiga och goda. Och snygga!

Barnen gjorde sina egna varianter 😉

DSC_0010

Personligen tycke jag saffransbullar är snäppet godare än vanliga lussebullar men tillhör ni team lussebulle så har jag ett grymt recept arkivet!  Tror typ varenda läsare (överdriver lite hehe) provbakade dem och blev lika lyriska som jag. Fjäderlätta och fluffiga – aldrig mer betongliknande lussebullar. Det ultimata receptet helt enkelt. HÄR har ni det med tips och trix hur man lyckas.

Önskar er en mysig Lucia och fredag!

KRAM

8
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00