Dessert till nyår

DSC_9771

Hej hej

Desserttips till nyår. Detta är den goooodaste cheesecake jag nånsin ätit. Alltså såå krämig och fräsch samtidigt som söt, len och god (karamelliserad ananas blev som rena godiset!). Ni måste måste m å s t e testa den!! Om inte till nyår så första bästa annan dag 🙂

Yoghurtcheesecake med karamelliserad ananas

1 färsk ananas
1 dl vit sirap
1 dl socker
1 msk pressad citron

Pajskal:
225 g digestivekex
100 g smör

Fyllning:
4 st gelatinblad
250 g philadelphiaost
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
2,5 dl rysk yoghurt
3 msk vatten

Garnering:
2 dl crème fraiche
(ananassirap)

Skala ananasen och skär bort den grova stocken i mitten. Skär fruktköttet i små bitar.
Värm sirap, socker och citronsaft i en gryta under omrörning. Lägg i ananasen och koka under omrörning ca 3 min. Koka ananasen ytterligare ca 10 min, tills den är mjuk och lagen fått en sirapsliknande konsistens. Rör om då och då. Låt ananasen kallna i lagen. Låt ananasen rinna av och spara lagen till garnering.

DSC_9737
DSC_9738
DSC_9740
DSC_9742

Pajskal: Sätt ugnen på 175°. Krossa kexen i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa till en slät deg. Tryck ut degen på botten och kanterna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt pajskalet kallna.

DSC_9744

Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa ihop färskost, socker och vaniljsocker. Blanda i yoghurten. Värm vattnet i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i kastrullen. Rör ner det smälta gelatinet i fyllningen. Vänd ner ananasbitarna. Bred ut fyllningen i pajskalet, täck med plastfilm och låt stå i kylen ca 4 timmar.

DSC_9751
DSC_9757
DSC_9759

Vispa crème fraichen fast. Bred den över cheesecaken. Ringla över den sparade sirapen och servera.

DSC_9761
DSC_9762
DSC_9769
IMG_2050

IMG_2056

 

KRAM

 

 1. Lisa skriver:

  Är den ganska mastig/mäktig? Ser så ut…

 2. Ann skriver:

  Hej,
  Ser jättegod ut men jag undrar om den går att göra dagen innan?
  Ann

 3. Ann skriver:

  Hej,
  Ser jättegod ut men kan man göra den dagen innan?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..