Svartvinbärsglass med friterad äppelpaj

Innehåller annonslänkar 

 

Hej hej

En helt fantastisk glass och dessert som gör sig som gjuten på nyårsmiddagen! Älskar vinbärssmak i glass och saft! Fräscht och syrligt men sött, ja ni vet. Har en glassmaskin så man slipper frysa bunkar och ha sig för det har jag varken plats för i frysen eller framförhållning för, denna är bara att sätta i kontakten så gör den glass på ett kick så det är ett tips om ni gillar glass! Vi älskar glass här. Året om 🙂

Äppelpajen påminner om de man köper på McDonald´s ni vet? Tokfrasiga och smarriga!

Svartvinbärsglass med friterad äppelpaj
ca 8 port

Glass:
250 g svarta vinbär
0,5 dl strösocker + 0,5 dl
0,5 gelatinblad
0,5 vaniljstång
1,25 dl vispgrädde
1,25 dl mjölk
2 msk farinsocker
3 äggulor

Äppelpaj:
250 g filodeg (en rulle)
3 äpplen tex royal gala
0,5 citron
2 msk smör + 100 g
1 dl äppelmos
0,5 dl farinsocker
2 msk sirap ljus
1 tsk strösocker
1 krm pektin pulver

Mixa vinbär och 1/2 dl socker. Passera bären genom en sil. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Tillsätt vinbärspuré och farinsocker. Värm blandningen. Vispa äggulor och 1/2 dl socker fluffigt. Häll ner i gräddblandningen under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och tillsätt bärpurén. Värm under omrörning till 85°. Ta upp och smält gelatinbladet i smeten. Låt kallna. Frys glassmeten i en glassmaskin.

DENNA glassmaskin har vi. Supersmidig verkligen. Gör i ordning smeten och häll i, tog ca 25 min att frysa denna omgång.

Äppelpaj: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Stek äppelbitarna i 2 msk smör tillsammans med citronskalet. Sänk värmen något och tillsätt äppelmos, farinsocker och sirap. Rör om och sjud 1–2 min. Blanda ihop strösocker och pektin och blanda ner i äppelfyllningen. Låt svalna.

Smält 100 g smör. Skär degarken i rutor, ca 18 x 18 cm, och klicka på fyllning. Rulla ihop från hörn till hörn på snedden och vik in kanterna på mitten. Pensla med smält smör. Gör om samma moment två gånger med nya degark så att det blir tre lager.

Hetta upp olja till 170°. Fritera äppelpajerna i omgångar runt om ca 2 min. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper. Servera genast med glassen.

Jag hade i kanel i min äppelfyllning också, tycker det är så gott till. Och glassen hade perfekt krämig konsistens, syrlig och god. Serverade även en kula vanilj under, passar fint med det syrliga och äppelpajen. Lite pillriga moment men jag förberedde allt innan och plockade fram glassen och friterade pajen vid servering bara. Så gott!! Och snygg dessert 🙂

KRAM

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..