Julen 2019

DSC_4273

Hej hej

Julen 2019 bara susade förbi. Obemärkt i bloggen kanske, vi åkte ju till Spanien dagen efter och kameran hamnade hemma så det blev inga bilder därifrån. Och nu när jag är hemma och laddade upp bilderna så inser jag att det inte var mycket bilder i kameran heller, hallå släkten var ni här?? Hehe. Men jo det var de även som de inte fastnade på bild och vi åt lika gott som vanligt (knytis) och jag är redan sugen på julmat igen. Tur det snart är påsk.

DSC_4298
DSC_4297

En nyhet på julbordet var grönkålschips. Superenkelt att göra, håll koll så de inte bränns bara.

Grönkålschips

färsk grönkål
olja
salt
(ev chilipeppar)

Sätt ugnen på 200 C. Skär bort stammen i grönkålen och fördela i mindre bitar. Blanda runt med olja och salt. (Chilipeppar om man vill ha mer sting). Lägg kålen på en plåt och ställ in i ugnen ca 5-10 min beroende på hur stora bitarna är. Låt svalna och servera som snacks eller tillbehör. Gott!

DSC_4296
DSC_4294
DSC_4302
DSC_4290
DSC_4284
DSC_4275
DSC_4295

Jag blev TOKIG på ägghalvorna. De var omöjliga att skala och slutade med att det såg ut som nån käkat på dem deller hoppat och stampat på dem så jag gav upp och slängde majo och räkor på dem (bokstavligt talat slängde, ni ser ju), det såg ju ändå ut som en tornado passerat på tallriken.. Men gott ändå som tur var 😉

DSC_4274

DSC_4303-2

DSC_4272

Sötaste servettringarna från Zara home ovan, och grymt god julmust nedan (från Nyckelbryggerier, hade vunnit bäst i test). Tips till nästa år!

DSC_4271
DSC_4269

Micke snaps. Funkar fint till midsommar och kräftskivor och ja när man nu kan tänkas servera snaps. Receptet HÄR.

Och sist men inte minst gjorde jag dessa små tilltugg till glöggen med smaksättning av ansjovis. Passar ju ypperligt i juletider men funkar lika bra året om, lås inte in er på att anjovis bara kan ätas i jul. Det ger så god salt karameller smak. Testa dessa! Enkla att förbereda och sen steker man på rullarna alldeles innan servering bara.

DSC_4266

DSC_4268

Smörstekta tunnbrödssnittar med ansjovis och löjrom
ca 24 st

1 burk ansjovisfilé, (125 g)
3 msk finklippt gräslök
150 g färskost
salt & peppar
3 st tunnbröd
ca 2 msk rapsolja

Garnering:
50 g löjrom
dill

Finhacka ansjovisen och klipp gräslöken fint. Blanda med färskosten och bred ut krämen på tunnbröden. Salta & peppra. Rulla i hop som rulltårtor. Hit kan förberedas i förväg, rulla in i plastfolie och låt ligga i kylen.

Ta fram rullarna och stek dem runt om i olja i stekpanna tills de fått fin färg runtom. Skär varje rulle i 8 bitar och toppa med löjrom och dill. Servera genast.

Det var det från denna julen.

Nån mer som längtar efter påskmat? 😉

KRAM

 1. Ulrika skriver:

  Tagit från Facebook!

  Titta på bordet, står det sill där?

  Ja: Högtid
  Nej: Fest

 2. Ha ha så kul och läsa om dina ägg för våra va exakt samma helt omöjliga! Blev så trött på dem. Sen firade vi en andra jul för dotterns kusiner hade varit utomlands och ville verkligen då sa de hela tiden va det precis så här på julafton för de ville ha exakt likadant så de inte hade missat. Då sa jag det är ju bättre när ni är här idag förstås och dessutom så va äggen helt hopplösa på julafton, äggen idag ca perfekta ha ha

 3. Petra skriver:

  Är det inte så, rätta mig gärna om jag har fel, att äggen var riktigt färska? Då släpper inte skalet så lätt? Eller om det var ”ung-hönsens” första ägg? 🤔 Jag köper mina ägg från en jobbarkompis som har höns och har för mig att hon nämnt det.

 4. Emma skriver:

  Hur tillagar du brysselkålen?

  1. Klyver på mitten och friterar några minuter (180 C) och strör sen över lite flingsalt. Typ det godaste på hela julbordet!! kram

 5. Annika skriver:

  Tack men nej tack till julmat.
  På annandagen var jag så hungrig på riktig mat att vi gjorde fläsk med löksås och potatis så jag äntligen fick äta mig mätt.
  Påsken har vi firat utomlands de sista åren så då slipper jag äta den där sk***n.
  Annars var jul en trevlig historia med våra familjer.

  1. Haha lika anti julmat som du är, lika galen i julmat är jag 🙂 Tur julen var trevlig ändå! kram

   1. Annika skriver:

    Jag älskar julen och myset kring det ändå och det finns massa gott att äta så som knäck, after eight och ostbricka. Då har jag nåt att träna bort sen när träningsåret kickar in för det har en tendens att fastna på magen..

    Kram!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..