Kräfträkor (mitt i vintern)

Innehåller annonslänkar

DSC_4378

Hej hej

Faktiskt haft en strålande dag so far (med hint av strålande sol minsann också), ska visa er senare.

Var akut sugen på kräftor häromdagen men hittade inga i butik (nån som vet någon som brukar ha det i sortimentet även på vintern? Tipsa gärna – jag åker dit på studs!). Meeen som tur var frös jag in färsk krondill i somras så jag har till några omgångar kok av kräftlag och denna kan man ju använda till räkor – och får räkor som smakar kräftor! Inta bara smakar de gott men de blir så otroligt saftiga och möra efter ett par dygn i lagen. Testa gärna detta om ni har tillgång till krondill eller spar receptet till säsong. Men man kan även göra lagen utan krondill och lägga in räkor i så får man den där salta saftiga konsistensen på dem. Mycket godare än att bara tina dem rakt upp och ner.

DSC_4388

Kräfträkor
2 port

1 kg frysta räkor med skal
Lag:
2 liter vatten
3/4 dl salt
2 msk socker
1 knippe dillkronor

Koka upp vatten, salt, socker och hälften av dillkronorna. Sjud några minuter och låt sedan lagen kallna.

Lägg de frysta räkorna i en skål varvat med resten av dillkronorna. Sila lagen över de fortfarande frysta räkorna. Dillkronorna från koket har redan gjort sitt. Täck över och ställ skålen i kylen 1-2 dygn.

DSC_4383

Server med ett gott bröd, aioli och citron. SÅ gott!

(Förövrigt älskar jag de vackra glastallrikarna, HÄR hittar ni den serien)

Sen hade jag ett litet semmel-test, var akut sugen på det också. Wienersemlor v/s Klassiska semlor. Wienersemlan visade sig innhålla vaniljkräm utöver mandelmassan och det är inte riktigt min grej, semlor tycker jag ska smaka klassiska semlor. Däremot älskar jag wienerbröd så själva idén är ju god, ska leta efter en mer klassisk nånstans. Akut semmelsugen igen 🙂 Fredag i morgon, det är värt en 11-kaffe-semla tycker jag!

DSC_4372

 

KRAM

 1. Stina skriver:

  Hej
  Tack för härlig blogg. Funkar det med dillfrö i lagen istället för krondill?

  1. Det har jag inte provat så det vågar jag inte säga. Men testa! Kul att du gillar den! Kram

 2. Eva skriver:

  Fiskaffärerna här på västkusten har ju havskräftor vad jag vet men det kanske inte finns på andra sidan Sverige🤔
  Nåt annat än havskräftor köper jag aldrig.

  1. Det är vanliga röda signalkräftor jag är på jakt efter 🥰🤭 kram

 3. Marcuskräftan i Väderstad har kräftor året om skulle jag tro 🙂 Jättegoda är dom oxå!

 4. Evan skriver:

  Hej! Ica Kvantum har små hinkar med färska kokta havskräftor, kanske är lokalt på västkusten? Smart med kräftlag till räkorna! Kram!

  1. Havskräftor finns här med men det är signalkräftor jag letar efter! 🙂 kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..