10-årsjubileum!!

 

DSC_5416

Hej hej

Vet ni denna veckan firar vi 10-årsjubileum med grannfruarna och ”DH-kvällarna”! TIO ÅR! Helt g a l e t, hur kan det ha gått 10 år sen första träffen? (HÄR hittar ni den, 3 mars 2010.) Sen dess har vi setts på tisdagarna i ur och skur (vi brukar ha uppehåll under sommaren), några har flyttat, några har tillkommit och några har varit med från start. Och med tanke på att man har ”sin” kväll ca 1-2 ggr/termin så har jag väl haft tjejerna över på middag sisådär 30 ggr nu.

DSC_5423

I går var det min tur igen. Vi började med lite mingel kring den lilla köksön och naturchips med smetana, löjrom och dill på i väntan på att alla skulle droppa in. Vi diskuterade vilket som var det mest serverade receptet och det är nog den Grekiska pytt i pannan (recept HÄR). Den har många bjudit på 🙂 I övrigt har det nog varit något nytt nästan varje tisdag.

DSC_5441

DSC_5437

Vi har som regel att det ska vara minst 4 gäster utöver värdinnan, annars hoppar vi över och tar en ny dag när fler kan. Så det varierar från 5-11 middagsgäster. I går var vi nästan full styrka och det är lite av en utmaning att komma på något att laga för 10 pers.

DSC_5467
DSC_5461
DSC_5457
DSC_5478
DSC_5474

I går bjöd jag på kycklinggyross-sallad med nybakat vitlöksbröd och detta är supersmidigt att bjud många på! Köttet köer jag färdigt i frysdisken och det tillagas på plåt i ugnen (jag kör det bra mycket längre än det står i anvisningarna så det blir ordentligt stekt, gillar inte för ”sladdrigt” gyroskött). Till detta hällde jag upp skålar med sallad, tomater, gurka, rödlök, fefferoni och svarta olivier. (Köper Sevans turkiska, sån salta goda ”utomlandssemesteroliver”). Och en vitlökssås och en kebabsås. Så fick man plocka i hop sin egen sallad.

DSC_5470
DSC_5471
DSC_5473
DSC_5472

Åses vitlökssås (och en färdigköpt kebabsås, annars brukar jag göra DENNA med fanta i)

Vitlökssås

100 gram philadelphiaost
1 dl majonnäs (Hellmanns)
3/4 dl gräddfil
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar

Blanda samman och låt stå kallt en stund innan servering.

Och till detta gjorde jag ett vitlöksbröd som jag hittat hos CamillaK, superenkelt att göra och ruskigt gott!!

DSC_5430

Vitlöksbröd
2 runda bröd á 16 bitar

1 påse torrjäst
5 dl varmt vatten
2 tsk salt
2 msk honung
Ca 12 dl vetemjöl

Till pensling:
2 msk olja
2 rivna/pressade vitlöksklyftor
Flingsalt

Häll salt, honung och vattnet i hushållsassistenten (eller rör ihop för hand) Rör ner mjölet lite i taget och torrjästen. Knådas i minst 5 minuter. Vippa upp degen och dela i två delar. Forma till runda bullar som läggs på bakplåtspappersklädda plåtar. Forma och platta till bröden. Låt jäsa övertäckta på plåtarna, gärna i 1-2 timmar.

Innan bröden gräddas delar du dom i 16 delar. Blanda ihop olja och riven vitlök och pensla bröden. Strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 12-14 minuter eller tills brödet fått fin färg. Låt svalna lite på plåten innan det bryts i bitar.

DSC_5394
DSC_5395
DSC_5397
DSC_5398
DSC_5429
DSC_5428
DSC_5433

Hur gott att doppa i vitlökssås? Hur gott som helst kan jag säga!

DSC_5487
DSC_5492
DSC_5480

Mina grannfruar <3 Bara Linda (som kom lite senare) och Stina (som gick lite tidigare) som saknas. Lottie, Pauline, Emma, Jossan, Ida, Emelie, jag, Tessan och Malin kring bordet.

DSC_5396

Och sen började vi se en ny serie (med sällskap av chokladpraliner och snacks). Gifta vid första ögonkastet (svt play, nytt avsnitt varje vecka) Jag älskade förra säsongen, ska bli såå kul att följa nya gänget. Första avsnittet såg vi i går och längtar redan till nästa vecka.

KRAM

 1. Vad bjöd du som efterrätt

 2. Oj vad gott allt såg ut får bli en helg kram

 3. Så vackra vitlöksbröden var! De måste jag testa att baka – tack för recept!

  1. Tack 🙂 väldigt goda också! Kram

 4. Anne skriver:

  Gyroskött, vad är det? Samma som kebabkött? Förlåt att jag inte hänger med, haha!

  1. Ja 🙂 iallafall kronfågels heter kycklingkebab men köttet är ju mer som ”gyroskött” (det på fläsk) än ”kebabkött” (det klassiska på nöt).

 5. Hejsan. Ser riktigt gott o trevligt ut 😃
  Hur mkt gyros kött räknar du per person ca? Och var brukar du köpa köttet 😆

  1. Det finns nog hos de flesta kedjor (tycker kronofågel kebabkött är bäst) Det krymper väldigt mkt när man steker det så jag skulle säga 1 påse/3 pers ungefär. Köpte 4 påsar nu och det räckte till ungefär 12 personer. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..