ANNONS

Fredagsmys & familjefilm

/

DSC_5621

Hej hej

Klassisk måndag här = trött som ett ösregn. Man kanske skulle ta och vila upp sig lite under helgen nån gång 😉 Fast det har ju varit en ganska lugn helg här. Spelar visst ingen roll. I fredags hade vi fredagsmyyys. Åt 3-rätters (fast lagade 6-rätters, barnen fick egen meny) och kollade på film. Jumanji II. Den var väl helt ok, de andra 3 tyckte den var bra. Jag hade inte sett 1:an, det kanske hade varit en bra idé först…

DSC_5627

Barnen fick önska sin mat, till förrätt blev det smörstekta puckar med ost & skinka. (Man trycker bara ut två rundlar av rostbröd och sätter ihop med gräddost + kokt skinka + gräddost mellan och steker sen på båda sidor i rikligt med smör. Såå gott faktiskt!)

DSC_5631

Vi vuxna åt halloumivåfflor med löjrom. Också himla gott och himla lättlagat!

IMG_4571
IMG_4572

Halloumivåfflor
2 st

1 pkt halloumi
1/2 msk potatismjöl
smör till våffeljärnet

Riv osten på grova sidan och blanda med potatismjöl. Pensla båda sidorna på våffeljärnet med smör. Lägg i hälften av osten i våffeljärnet (har man ett dubbelt kan man grädda två samtidigt, halva smeten till 1 våffla alltså). Grädda tills den är gyllene och lägg upp på tallrikar och toppa med valfri topping. Vi hade smetana, rödlök, löjrom, dill och citron.

DSC_5629

Till huvudrätt önskade vissa kokt Sibyllakorv med pommes. Ser himla torrt ut tycker jag men smaken är ju olika 😉 (de vill liksom inte ens ha ketchup??). Nån har nallat lite av bordsplaceringen mellan rätterna..

DSC_5633

Till de vuxna blev det Ceasarsallad med gratinerad hummer och räkor. (Och några krabbklor men de kan man hoppa, overkill. Men nån var väldigt sugen på det så jag slängde på dem ; ) )

DSC_5636

Caesarsallad med räkor och gratinerad hummer
2 port

1 förp romansallad
1 hummer
örtsmör (se nedan)
400 g räkor med skal
1 ask körsbärstomater
ca 1 dl riven parmesanost
ceasardressing (se nedan)

Skär salladen i bitar och lägg på ett fat. Häll på lite dressing och blanda runt. Halvera tomaterna och lägg i dem. Strö över hälften av osten. Skala räkorna och lägg dem överst. Gratinera humrarna och toppa lägg dem på salladen. Ringla över mer dressing och resten av osten. (Vill man ha krutonger i kan man tillsätta det). Servera. Mums!!!

DSC_5619
DSC_5635

Ceasardressing
(ca 4 port, halvera om ni är 2)

1 msk rödvinsvinäger eller citron
1 tsk dijonsenap
2 äggulor
5 sardeller, 1 msk puré på tub
2 pressade vitlöksklyftor
salt & peppar
1 dl finriven parmesanost
ca 2 dl olja (med neutral smak)
ca 1/2 dl mjölk

Blanda allt utom osten och oljan och mixa med mixerstav. Häll sedan ner oljan sakta och mixa hela tiden så såsen tjocknar. Späd med lite mjölk till önskad konsistens. Rör ner osten och kör med mixerstaven till en jämn kräm.

IMG_4569

Örtsmör:
(till 2 humrar, halvera om ni är 2)

2 klyftor vitlök, pressade
1 kruka persilja, finhackad
100 g rumstempererat smör
2 citroner
, skalet
flingsalt

Blanda samman allt. Dela humrarna och lägg på en plåt. Bred örtsmöret över. Gratineras i 250 C ca 3-5 min tills smöret smält.

DSC_5646

Till dessert bakade barnen ”Peppa pig cupcakes” från ett färdigt kit. (De tycker Peppa pig är kul av nån anledning, lite nostalgiska kanske). De smakade i n t e gott, haha. Luktade gammal välling om smeten och smakade papper med hint av nåt syntetiskt.

DSC_5530
DSC_5615
DSC_5651
DSC_5654

Vi vuxna åt mintchokladmousse med grädde och hallon, mycket gott. Barnen fick titta på.

DSC_5610

Nejdå det gick ingen nöd på dem, de åt allas pepparkakor istället.

Mintchokladmousse
4 port:

100 g mörk choklad med mintsmak
2 äggulor
1 msk starkt kaffe
2 1/2 dl vispgrädde

till servering:
vispad grädde
bär

Smält chokladen i micron eller vattenbad. Låt svalna något. Vispa ner äggulorna, en i taget. Rör ordentligt så det blandar sig till en slät smet. Tillsätt kaffe och blanda väl. Vispa grädden, men inte för hårt!!! Rör ner lite av den lättvispade grädden i chokladsmeten och blanda ordentligt. Tillsätt resterande grädde och rör om tills allt är ordentligt blandat (vispa inte för hårt, då blir det grynigt). Häll upp i 4 portionsglas och låt stå kallt i kylen tills det stelnat. Toppa med lite vispad grädde och hallon. (Jag spritsade ut lite choklad på bakpapper i snirkligt mönster och dekorerade med också och en kvist mynta.)

IMG_4544
DSC_5656
DSC_5657
DSC_5658

Det var vår fredagkväll det, iförda mjukisbyxor och raklånga i soffan.

KRAM

10
83

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00