ANNONS
Integritet på Tailsweep

Helstekt kyckling i ugn med gräddig sås

/

Hej hej

Något jag lagar titt som tätt här hemma är helstekt kyckling i ugn. Jag gör den efter samma recept som kalkonen vi äter på jul som utgångspunkt men tar lite av vad vi har hemma.

Köpte en riktigt stor kyckling denna gång, en liten vanlig räcker knappt till 4 pers tycker jag men denna blev mycket mat av. Blev nästan som en kalkon 🙂

Fyller med citron och katrinplommon och öser på med grönsaker och äpplen runt om. Inte så noga, ta det som finns i kylen.

Denna gång hade jag bladpersilja, palsternacka, morot, äpple och lök.  Och sen penslar jag med en blandning på smör, soja, vitlök, salt & peppar. Smular ner en kycklingbuljong och lite vatten över grönsakerna.

Detta är grundreceptet:

Helstekt kyckling
ca 4-6 port

2 st färska kycklingar eller 1 stor
1 citron
ca. 3 tsk salt
1 msk soja
100 g smör
färska kryddor (tex timjan, persilja)

2 morötter
2 gula lökar
1/2 buljongtärning
1 1/2 dl vatten

Fyllning:
1 påse katrinplommon
1 knippe persilja
5 klyftade äpplen

Till såsen:
sky från kycklingen
6 dl grädde
redning
1 msk svartvinbärsgelé
salt & peppar
soja

Dela citronen och stoppa en bit i ”halsgropen” så att citronen fyller ut det tomma skinnet uppe vid halsen. Stoppa fyllningen i kycklingarna och bind ihop lårbenen. Gnid in skinnet med resten av citronen. Blanda smöret med kryddor och soja, salt & peppar och pensla kycklingarna runt om. Lägg dem på en långplåt med höga kanter. På plåten lägges morötter, lök och ev resterande äpplen. Häll på vatten och smula ner en halv buljongtärning.

Stek i 150 C ca 2 h. Ös då och då, ganska ofta faktiskt för en saftig smakrik kyckling! Får de för mycket färg så lägg på folie över sista tiden i ugnen. När de är färdiga så låt dem ligga och vila inslagna i folie en stund.

Sila och koka upp skyn till såsen och red av med vetemjöl. Låt koka några minuter och tillsätt grädde. Krydda med salt och peppar och smaka till sist av såsen med gele och soja.

Tranchera kycklingen och servera med kokt brysselkål, svartvinbärsgelé, inlagd gurka, kokt potatis och gräddsåsen. Muuums!

KRAM

15
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00