ANNONS

Baka pizza på grillen – kalljäst pizzadeg

/

IMG_9784

Hej hej

Något vi hade dille på förra året var att grilla pizza! Provade en massa recept men det som blev bäst var nog detta så det har vi kört på sen dess. Man förbereder degen i början av veckan och låter den kalljäsa ca 3-5 dagar och sen har man en färdig deg lagom till helgens pizza. Degen blir smidig och elastisk, kräver typ noll arbete och håller i hop bra. Och blir så där frasigt seeeeg och god när den grillas! Riktigt proffsig faktiskt 🙂

Kalljäst pizzadeg
4 st

600 g italienskt tipo 00-mjöl (eller annat proteinrikt mjöl, tex Manitoba cream)
12 g salt
20 g jäst
390 g vatten

Häll ljummet vatten i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp. Blanda i mjöl och salt och rör runt med en träslev tills en jämnt blandad deg uppstår. Du behöver inte ens knåda. Täck med plastfolie och låt jäsa i rums-temperatur i 8–12 timmar.

Häll upp degen på ett mjölat bord och dela upp i fyra lika stora delar. Forma dem till runda bullar genom att sträcka ut en bit av degen och sedan trycka ner den i mitten. Upprepa ett par gånger runt om degen tills det blir en slät och spänd boll utan bristningar. Pensla ett fat eller bricka med lite olivolja, lägg på bullarna, pensla dem med lite olivolja till och täck med plastfolie. Ställ in i kylen och låt kalljäsa i 3-5 dagar.

IMG_9763
IMG_9765

Sen är det bara att försiktigt men bestämt forma dem till pizzor med händerna och toppa med vad man vill och baka dem på pizzasten i riktigt het grill några minuter tills de är färdiga.

IMG_9766
IMG_9795
IMG_9778
IMG_9785
IMG_9774
IMG_9800
IMG_9802

Inte de snyggaste pizzorna vi gjort 🙂 men väldigt goda och fler ska det bli under grillsäsongen!

Tips på godaste toppingarna??

KRAM

16

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00