ANNONS

Helstekt fläskkarré i bit.

/

IMG_5407

Heeeej på er!

Vart tog den här dagen värre? Farit runt på diverse ärenden hela dan och kom hem lagom till middagsdags. I spanska mått mätt 😉 Krispigt värre ute nu (krispigt låter ju härligare än svinkallt hehe). Men höstvädret just nu är ju bra fantastiskt, kallt och strålande sol, bästa höstkombon. Och en av höstens fördelar är de mysiga kvällarna med tända ljus och den varma goda mustiga maten man blir sugen på att laga. Som helstekt karré. Brukar oftast ha katrinplommon i också men det blev på det vi hade hemma denna gång och det blev sååå gott ändå. Årets sista äpplen från vårt lilla äppelträd åkte ner i formen.

IMG_5371
IMG_5387

Helstekt fläskkarré med gräddsås
4-6 port

ca 1,5 kilo benfri fläskkarré i bit
flingsalt
svartpeppar
2-3 äpplen
1 gul lök
1 palsternacka
2 morötter
1 smulad buljongtärning
5 dl vatten
2 lagerblad

Såsen:
skyn
3 dl vispgrädde
redning på ca 2-3 msk mjöl + vatten
en skvätt kinesisk soja
salt & svartpeppar
en klick gelé

Lägg karrén i en ugnsform. Skär frukt och grönsaker och lägg runt om tillsammans med lagerblad. Smula över buljongen och häll på vatten. Salta och peppra rejält på köttet och stoppa i en termometer i den tjockaste delen. Ställ in i ugnen på 100 C tills köttet har 83 grader i innertemp. (Tar ca 2-6 timmar beroende på tjocklek).

IMG_5392
IMG_5397

Lyft upp köttet och vira in det i folie en stund innan det skivas upp. Häll av skyn och sila den ner i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser till såsen och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Servera med brysselkål, kokt potatis, inlagd gurka och svartvinbärsgelé. Mmmm. Höstmat, husmanskost! Och matlådor för flera dar även om vi åt så vi nästan sprack alla 4 🙂

IMG_5401
IMG_5408
IMG_5409

Annat jag är sugen på nu är värmande gulasch med vitlöksbröd, kåldolmar och kålpudding, en god köttfärslimpa eller kanske raggmunk och fläsk. Hemlagade köttbullar med gräddsås och mos, panerad fisk med remouladsås eller Wallenbergare med ärtor och brynt smör! Vad har ni för husmansfavoriter?

Efterlängtad fredag i morgon. Men jag längtar ännu mer efter nästa 🙂

Ska avrunda denna torsdagen med några avsnitt av Velvet i sängen. Men först bädda rent (gaaaah, så tröttsamt när man tvättat allt och tömt sängen men kommer på först när man ska lägga sig att man inte bäddat med nytt. Känns det bekant? Bara att bita i hop!)

KRAM

6

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00