ANNONS

Skummig räksoppa

/

DSC_8724

Hej hej

Freeeedag. Hurraaaa så skönt, länge sen den var så efterlängtad. Ligger fortfarande i sängen med datorn i knät. Blev inget ledigt i går, satt uppe till 23.30 innan jag var klar med utkast och jobb som skulle in men i dag tar jag ledigt.

Så där lagom ledig som man är när man lever med en blogg som jobb 😉 men bara lättsamma kul grejer att göra i dag utan måsten så det känns som rena semestern. Uppdaterat min FB-sida med tips som poppar upp under dagen (följ gärna där!) och några godsaker jag tänkte tipsa er om här. Förra helgen åt vi räksoppa till förrätt. Denna gör vi ofta när vi haft räkor och fått skal över (gjorde laxpajen ett par dar innan så jag passade på att koka en fond på skalen då). Har nästan alltid en burk med fond i frysen som man bara kan tina upp och göra en soppa av på ett kick vid tillfälle.

DSC_8725

Mannerströms räksoppa

600 g färska räkor
2 msk olivolja
1 stfinhackad gul lök
1 bit färsk fänkål, skuren i små tärningar (ca 50g)
1 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong (av tärning)
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
ev lite cognac
salt och nymalen peppar efter smak
1 knippe dill, finskuren, till garnering

Skala räkorna och spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter. Sila. Häll tillbaka buljongen i en kastrull. Häll i grädde och koka ca 10 min.

Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. Arrangera räkorna i soppskålar och garnera med dill. Mixa soppan med stavmixer så den skummas. Häll den över räkorna i soppskålarna och servera genast.

DSC_8726
DSC_8728
DSC_8730
DSC_8735

I kväll blir det idolfinal om jag får bestämma och till det tänkte vi äta.. Ja vad tänkte vi äta? Får återkomma med det. Vad äter ni?

Kika in om en stund igen så ska ni få tips på en smarrig juldrink!

KRAM

9

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@Matplatsen
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00